Saturday, September 23, 2023
30 C
Brunei

  -

  Ayam digoreng robot rasanya lebih enak?

  SEOUL – Di Korea Selatan yang amat menggemari ayam goreng, restoran yang menyajikan hidangan makanan segera kegemaran negara itu terletak di setiap sudut jalan.

  Tetapi restoran Kang Ji-young membawa sesuatu yang agak berbeza ke meja, yakni robot sedang menggoreng ayam.

  Dimakan di semua majlis daripada perjumpaan keluarga kecil hingga ‘mukbang’ yang disiarkan secara langsung oleh 10 juta penonton – siaran makan – oleh bintang K-pop terkenal BTS, Jungkook, ayam goreng amat berakar-umbi dalam budaya Korea Selatan.

  Dinikmati bersama minuman sejuk dikenali sebagai ‘chimaek’, ia adalah makanan asas pengalaman tontonan besbol yang terkenal di Seoul.

  Pasaran domestik – yang ketiga terbesar di dunia, selepas Amerika Syarikat dan China bernilai kira-kira tujuh trilion won (AS$5.3 bilion), tetapi kekurangan tenaga kerja mula memberikan kesan apabila Korea Selatan menghadapi krisis demografi kerana mempunyai kadar kelahiran terendah di dunia.

  Robot digunakan untuk menggoreng ayam di restoran Robert Chicken di Seoul. – Gambar AFP
  Seorang pekerja bersedia menghidangkan ayam goreng yang dimasak robot di restoran Robert Chicken di Seoul. – Gambar AFP
  Kang Ji-young (tengah) bergambar di restoran Robert Chicken di mana robot digunakan untuk menggoreng ayam. – Gambar AFP
  Gambar AFP
  Gambar AFP

  Kira-kira 54 peratus daripada pemilik perniagaan dalam sektor perkhidmatan makanan mempunyai masalah mencari pekerja, menurut tinjauan kerajaan tahun lepas, dengan waktu yang lama dan keadaan yang tertekan kemungkinan menjadi punca, menurut penyelidikan industri.

  Ayam goreng Korea diperap dalam air garam dan digoreng dua kali, yang memberikan bahagian kulit luar yang rangup, tetapi prosesnya – lebih rumit daripada yang biasanya digunakan oleh rangkaian makanan segera AS – mewujudkan tenaga kerja tambahan dan memerlukan jarak pekerja yang lebih jauh dengan minyak panas.

  Kang, seorang usahawan berusia 38 tahun melihat peluang untuk menambah baik model perniagaan ayam goreng Korea Selatan – dan hidangan itu sendiri.

  “Pasarannya besar,” beritahu Kang kepada AFP di francais restoran Robert Chicken miliknya.

  Potongan daging ayam ialah tempahan penghantaran paling popular di Korea Selatan dan industri ini jelas boleh mendapat manfaat daripada lebih banyak mesin automasi untuk ‘mengatasi kos buruh dan kekurangan tenaga kerja secara berkesan’, katanya.

  Robot milik Kang, terdiri daripada lengan mekanikal yang mudah dan fleksibel, mampu menggoreng 100 ekor ayam dalam masa dua jam – satu tugas yang memerlukan kira-kira lima orang pekerja dan beberapa mesin penggoreng.

  Tetapi bukan sahaja robot itu menggoreng ayam dengan lebih cekap – ia menjadikannya lebih lazat, kata Kang.

  “Kami kini boleh mengatakan dengan yakin bahawa robot kami menggoreng lebih baik daripada manusia,” katanya.

  Melabur dalam ‘teknologi makanan’

  Sudah pun terkenal dengan budaya global dan pengeksport semikonduktor utama, Korea Selatan tahun lepas mengumumkan rancangan untuk melaburkan berjuta-juta dolar dalam dana ‘teknologi makanan’ untuk membantu syarikat pemula yang mengusahakan penyelesaian industri makanan berteknologi tinggi.

  Seoul berkata inovasi sedemikian boleh menjadi ‘enjin pertumbuhan baharu’, dengan alasan timbulnya potensi besar jika kemajuan negara dalam robotik termaju dan teknologi AI boleh digabungkan dengan daya saing makanan klasik Korea seperti kimchi.

  Industri teknologi makanan Korea Selatan yang sedia ada – termasuk segala-galanya daripada aplikasi penghantaran barangan runcit Market Kurly kepada dapur pintar AI dan firma permulaan ‘telur vegan’ – sudah bernilai berjuta-juta dolar, menurut profesor sains makanan Lee Ki-won di Seoul National University.

  Malah Samsung Electronics Korea Selatan – salah sebuah syarikat teknologi terbesar dunia – cuba menyertai sama projek itu, baru-baru ini melancarkan Samsung Food, resipi peribadi AI dan platform perancangan makanan, tersedia dalam lapan bahasa.

  Lee meramalkan konglomerat utama Korea Selatan yang lain berkemungkinan mengikut jejak langkah Samsung dalam teknologi makanan.

  “Menghantar makanan menggunakan kenderaan elektrik atau mempunyai robot menyediakan penghantaran secara langsung dalam kompleks pangsapuri, yang dikenali sebagai ‘metamobilitas’, boleh menjadi sebahagian daripada kehidupan seharian kita,” katanya.

  “Saya yakin dalam tempoh 10 tahun akan datang, industri teknologi makanan akan berubah menjadi sektor terkemuka di Korea Selatan.”

  ‘Bergelut pada mulanya’

  Usahawan Kang kini mempunyai 15 restoran ayam buatan robot di Korea Selatan dan satu cawangan di Singapura.

  Semasa lawatan AFP ke cawangan Seoul, robot mengendalikan proses penggorengan dengan teliti – daripada memasukkan ayam dalam minyak, membalikkannya untuk dimasak secara rata, hingga mengeluarkannya pada tahap kerangupan yang sempurna, ketika bau rangup ayam menyerbak di seluruh restoran.

  Ramai pelanggan tetap tidak menyedari tukang masak robotik yang bekerja keras di belakang makanan mereka.

  Kim Moon-jung, seorang pekerja insurans berusia 54 tahun, berkata dia tidak pasti bagaimana robot akan menjadikan ayam itu berbeza daripada manusia ‘tetapi satu perkara yang pasti adalah rasanya lazat’.

  Robot itu boleh memantau suhu minyak dan tahap pengoksidaan dalam masa nyata ketika ia menggoreng ayam, memastikan rasa yang konsisten dan kebersihan yang unggul.

  Apabila Kang mula-mula memulakan perniagaannya, dia ‘pada mulanya bergelut’ untuk melihat mengapa seseorang akan menggunakan robot dan bukannya tukang masak manusia.

  Tetapi ‘selepas membangunkan teknologi ini, saya telah menyedari daripada perspektif pelanggan, mereka dapat menikmati makanan yang bukan sahaja lebih bersih tetapi juga lebih enak’, beritahunya kepada AFP. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...