BA batal penerbangan UK

LONDON, 9 SEPT – British Airways (BA) hari ini membatalkan hampir kesemua penerbangan yang berlepas dan tiba di United Kingdom (UK), apabila mogok juruterbang pertama syarikat penerbangan itu bermula, sekali gus mencetuskan kekacauan penerbangan untuk ribuan penumpang.

Tindakan industri berhubung gaji pada hari ini dan esok oleh anggota kesatuan perniagaan Persatuan Juruterbang Syarikat Penerbangan Britain (BALPA) diambil susulan rundingan selama sembilan bulan.

Pada hari pertama mogok, kira-kira 145,000 penumpang menghadapi pembatalan penerbangan antarabangsa dan domestik terutamanya di lapangan terbang Gatwick dan Heathrow.

Syarikat penerbangan itu, dimiliki oleh Kumpulan Syarikat Penerbangan Antara-bangsa (IAG) yang disenarai di London dan yang mengendali kira-kira 850 penerbangan sehari di Britain, berkata ia tidak mempunyai pilihan kecuali membatalkan hampir kesemua penerbangan.

“Malangnya, tanpa sebarang butiran daripada BALPA mengenai juruterbang yang mana yang akan mogok, kami tidak mempunyai cara untuk meramalkan jumlah pekerja yang akan datang bekerja atau pesawat udara yang mana satu yang dibenarkan terbang, maka kami tidak mempunyai pilihan melainkan membatalkan hampir 100 peratus penerbangan kami,” kata British Airways dalam satu kenyataan.

“Kami sedia berunding. Kami bersedia untuk bertindak, namun setakat ini BA berkata kepada saya: ‘Kami tidak akan berganjak.’ Dan itulah masalahnya.” – AFP

Kapal terbang British Airways terletak di Lapangan Terbang Heathrow kelmarin. British Airways berkata ia terpaksa membatalkan hampir kesemua penerbangannya akibat mogok 48 jam berhubung gaji. – AP