Bagnaia rebut petak pertama keempat di litar Misano

MISANO ADRIATICO, ITALI, 24 OKT – Francesco Bagnaia mempunyai peluang untuk melanjutkan perlumbaan kejuaraan MotoGP kelmarin setelah merangkul petak pertama kali keempat berturut-turut dalam kemunculan semula yang menakjubkan di Misano.

Pemandu Ducati, Bagnaia telah mendahului masa dalam sesi kelayakan pertama untuk perlumbaan Emilia-Romagna untuk masuk ke Q2 berikutan prestasi yang teruk dalam latihan ketiga. Dia kemudian mencatat masa terbaik satu minit, 33.045 saat untuk menduduki tempat pertama di grid, hanya 0.25 saat mendahului rakan sepasukannya, Jack Miller.

Pelumba Itali itu, 24, ke-tinggalan 52 mata di belakang pendahulu kejohanan, Fabio Quartararo dengan baki tiga perlumbaan musim ini dan dengan pelumba Yamaha itu memulakan perlumbaan pada hari Ahad di posisi ke-15, Bagnaia boleh melanjutkan pertempuran mereka sekurang-kurangnya seminggu. Dia perlu mengekalkan jurang dalam kedudukan keseluruhan antara dia dan Quartararo kepada kurang daripada 50 dan akan membayangkan peluangnya untuk melakukannya ketika dia menewaskan pelumba Perancis itu di litar yang sama dalam MotoGP San Marino pada bulan September.

“Ia merupakan hari yang hebat,” kata Bagnaia. Ia adalah hari yang baik untuk Ducati di gelanggang sendiri kerana ketiga-tiga tempat di barisan hadapan dituntut oleh pasukan Itali, dengan Luca Marini, abang tiri Valentino Rossi yang menunggang untuk pasukan satelit Avintia menduduki tempat ketiga dengan 1:33.130.

“Saya terus merasakan seperti saya mempunyai lebih sedikit lagi kemampuan dalam diri saya, bahawa saya boleh mengurangkan sedikit masa saya tetapi ia tidak berlaku hari ini,” kata Miller kepada Sky Sport Italia. Penamat yang kukuh untuk legenda motosikal, Rossi dalam MotoGP terakhirnya di Itali kelihatan tidak mungkin terjadi kerana juara tujuh kali itu bermula dikedudukan ke-23 dalam grid. – AFP

Aksi pemandu Ducati Itali, Francesco Bagnaia menunggang motosikalnya dalam perlumbaan kelayakan Grand Prix MotoGP Emilia-Romagna di Misano Adriatico, Itali. – AFP