Bagnaia tersingkir, Quartararo menang kejuaraan MotoGP

MISANO ADRIATICO, ITALI, 25 OKT – Fabio Quartararo memenangi kejuaraan dunia MotoGP pertamanya kelmarin setelah pesaing terdekat, Francesco Bagnaia tersingkir dari Grand Prix Emilia-Romagna.

Bagnaia, yang ketinggalan 52 mata di belakang Quartararo dalam tiga GP termasuk perlumbaan tersebut, selesa mendahului apabila dia terlibat dalam perlanggaran dengan hanya berbaki empat pusingan untuk menyerahkan kejuaraan MotoGP yang pertama di negaranya.

Pelumba Yamaha, Quartararo, 22, kini mendahului Bagnaia dengan 65 mata yang bermakna pelumba Perancis itu tidak lagi dapat dikejar oleh pesaing Ducati itu dan menjamin gelaran pelumba pertama untuk pasukannya sejak 2015 dan yang pertama untuk negaranya.

“Ia bukan cara saya ingin memenangi kejuaraan ini tetapi ia bukan satu-satunya perlumbaan yang kami menangi,” katanya kepada Sky Sport Italia.

“Ia sungguh luar biasa dan saya rasa saya beraksi dengan begitu baik tahun ini terima kasih kepada Pecco (Bagnaia) yang benar-benar mendorong saya untuk bersungguh-sungguh, saya sangat gembira,” tambahnya.

Quartararo mengalirkan air mata ketika keluarganya melahirkan pujian semasa temu bual dalam bahasa Itali, menutup mukanya untuk menahan dirinya daripada menangis di televisyen nasional.

Kemenangannya datang pada musim ketiganya di MotoGP, yang pertama bersama pasukan Yamaha selepas dua tahun bersama pasukan satelit SRT.

Dalam 16 perlumbaan dipertandingkan musim ini, dia telah meraih 10 tempat di podium, termasuk lima kemenangan.

Quartararo melonjak dari tempat ke-15 pada grid permulaan untuk menduduki tempat keempat kelmarin di belakang pemenang perlumbaan Marc Marquez, yang telah mengejar Bagnaia hampir sepanjang kejohanan. – AFP

Reaksi pelumba Perancis Yamaha, Fabio Quartararo menjulang topi keledar juara dunia ketika memenangi gelaran juara dunia dalam perlumbaan Grand Prix MotoGP Emilia-Romagna di Misano Adriatico, Itali. – AFP