Saturday, October 1, 2022
33.3 C
Brunei

Bahan China bantu kembalikan kegemilangan sari Jamdani

-

DHAKA – Pada bulan Jun lalu, Bangladesh melakar sejarah apabila Jambatan Padma yang dibina oleh China kini dibuka.

Perdana Menteri Sheikh Hasina merasmikan plak jambatan sepanjang 6.15km dan mural yang cantik, yang mana bahagian bawahnya mempamerkan motif indah sari Jamdani, pakaian tradisional wanita yang telah pun diiktiraf sebagai Petunjuk Geografi atau produk GI Bangladesh.

Puluhan ribu rakyat Bangladesh terlibat secara langsung dan tidak langsung dalam pengeluaran Jamdani, yang juga telah diiktiraf sebagai Warisan Budaya Tak Ketara Kemanusiaan UNESCO.

Jamdani dianggap sebagai sejenis tekstil muslin halus yang masih hidup, digambarkan dengan corak berbeza yang dihasilkan selama berabad-abad di kawasan Rupganj di daerah Narayanganj, iaitu di tebing sungai Shitalakhwa, pinggir ibu kota Dhaka.

Penenun di pusat utama yang terkenal dengan tekstil Jamdani kini telah menghasilkan ratusan ribu Jamdani setiap tahun yang lazimnya ditenun menggunakan campuran kapas dan benang emas dengan reka bentuk geometri dan bunga.

Penenun membuat sari Jamdani pada alat tenun di Narayanganj, Bangladesh. – Xinhua
Seorang wanita yang dibantu oleh seorang kanak-kanak memutar benang untuk sari Jamdani. – Xinhua

Disebabkan oleh dasar import kolonial yang memihak kepada tekstil perindustrian, industri jamdani dan muslin Bengali hampir pupus pada abad-abad berikutnya. Tetapi dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pengeluaran jamdani telah menyaksikan kebangkitan hebat di Bangladesh.

Penenun di sana berkata pelbagai jenis bahan Cina yang murah dan tersedia untuk membuat motif indah, ditenun pada alat tenun di mana boleh menghidupkan semula kegemilangan masa lalu sari Jamdani.

Md Milon ialah seorang penenun yang mempelajari cara menenun Jamdani sejak usia tujuh tahun. Semasa dia berumur 12 atau 13 tahun, suatu hari ketika bekerja di bengkel dia meminta bapanya membelikannya alat tenun supaya dia boleh menjalankan perniagaan sendiri.

“Sekarang terdapat lapan atau sembilan mesin tenun tangan sedang dijalankan di bengkel saya,” katanya kepada Xinhua baru-baru ini, memberi penghargaan penuh kepada bahan China untuk kejayaan perniagaannya dalam pengeluaran Jamdani.

“Produk yang perlu kita usahakan, seperti alat yang awda lihat di tangan saya, mempunyai nama tempatan Kontu (alat anyaman) berasal dari China, kemudian Makku (alat anyaman), juga berasal dari China,” katanya sambil menunjukkan benang sutera juga dari China.

“Warna yang kami gunakan adalah warna kualiti yang berbeza, benang yang berbeza, semuanya datang dari China kerana kualiti bahan China yang baik, orang ramai di negara ini lebih banyak menggunakannya, sebab itu kami menggunakan bahan China untuk menghasilkan produk kami.”

Selain itu, Milon berkata, “Gam yang kami gunakan di sini juga dari China. Tanpa bahan Cina, produk kami tidak terhasil, sebab itu kami lebih banyak menggunakan bahan Cina.”

Sultana Jannat Shiksha, salah seorang usahawan wanita yang mengusahakan sebuah kedai bernama ‘Purnatha Shilpshala’, kebanyakannya berurusan dengan produk asli terutamanya sari Jamdani yang dibuat menggunakan tenunan tangan.

“Saya biasanya membeli sari Jamdani dari kampung ini,” katanya.

“Di sini penenun membuat jamdani. Saya boleh membeli terus daripada penenun. Saya boleh melihat kualitinya sendiri.”

Biasanya pewarna dari China berkualiti, katanya sambil menambah, “Saya menyemak sama ada mereka menggunakannya dan saya memberi perhatian kepada perkara ini.”

Benang dan bahan lain, seperti nilon dan benang sutera yang digunakan untuk membuat jamdani, biasanya diperoleh dari China, katanya.

“Saya menyemak sama ada ia digunakan dengan betul. Jika benang itu kuat, tenunannya bagus, lebih-lebih lagi jika sari diperbuat daripada benang halus, maka ia tahan lama,” katanya.

“Saya cuba memberikan yang terbaik kepada pelanggan saya. Itulah sebabnya saya sendiri melawat kilang penenun dan cuba membeli sari yang paling saya suka.”

Md Asadullah seorang pe- nenun dan juga peniaga, dia telah melakukan kerja ini sejak kecil dan berada di luar negara untuk beberapa ketika. Selepas pulang dari luar negara dia melibatkan diri dalam perdagangan ini.

“Bahan mentah yang kami gunakan, seperti benang sutera berasal dari China, benang lain yang kami dapat adalah hasil negara kami,” kata peniaga itu.

Beliau berkata benang su- tera China mempunyai kualiti yang sangat baik.

“Kami mendapat bahan yang lebih baik pada harga yang lebih murah dari China, dan penenun selesa bekerja dengan bahan China.”

Sementara itu, beliau berkata mereka ingin mengambil kesempatan daripada kemudahan bebas cukai (eksport Bangladesh) yang ditawarkan oleh China.

“Kami mahu sari ini (kain jamdani), keluaran kami, dijual di pasaran China.” – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

19 terbunuh, 28 cedera dalam kejadian letupan bom

ISLAMABAD, 30 SEPT – Sekurang-kurangnya 19 orang terbunuh dan 28 lagi cedera dalam satu kejadian pengeboman nekad di sebuah pusat pendidikan di ibu negara Afghanistan,...
- Advertisment -