Bahan E171 digunakan dalam gula-gula, kek ‘tidak selamat’

ROM, 6 MEI – Pengawal selia makanan EU hari ini mengatakan bahan tambahan yang banyak digunakan, yang dikenali sebagai pewarna tiruan E171 pada label makanan, ‘tidak lagi dianggap selamat’ untuk dimakan.

E171 mengandungi nanopartikel titanium dioksida dan biasanya digunakan dalam produk pengguna. Dalam makanan, ia digunakan terutamanya sebagai agen pemutih dan pencerah dalam manisan, gum kunyah, sos putih dan aising kek.

Tetapi penggunaannya dalam makanan dihentikan di Perancis tahun lalu kerana kebimbangan kesihatan.

Pihak Berkuasa Keselamatan Makanan Eropah (EFSA) yang berpangkalan di Itali mengatakan bahawa setelah meneliti bukti, ada risiko bahawa nanopartikel titanium dioksida itu dapat menyebabkan kerosakan DNA dan tidak selamat untuk pengambilan hariannya.

“Dengan mempertimbangkan semua kajian dan data ilmiah yang ada, panel menyimpulkan bahawa titanium dioksida tidak lagi dapat dianggap selamat sebagai bahan tambahan makanan,” kata Maged Younes, ketua panel pakar EFSA mengenai bahan tambahan makanan.

Sekarang bergantung kepada Suruhanjaya Eropah dan masing-masing negara anggota EU untuk memutuskan sama ada mahu melarang bahan tambahan itu.

Perancis menghentikan penggunaannya dalam makanan tahun lalu, berikutan penyelidikan yang menunjukkan titanium dioksida boleh menyebabkan tanda-tanda awal kanser semasa kajian tikus makmal.

“Elemen penting dalam mencapai kesimpulan ini adalah bahawa kita tidak dapat mengecualikan masalah genotoksisiti setelah penggunaan zarah titanium dioksida,” kata Younes dalam satu kenyataan.

“Setelah pengambilannya, penyerapan zarah titanium dioksida rendah, namun ia dapat berkumpul di dalam badan.” – AFP