Bahrain komited penubuhan sebuah negara Palestin

MANAMA, 26 OGOS – Bahrain mengatakan hari ini, ia komited dengan pewujudan sebuah negara Palestin semasa dalam perbincangan dengan Setiausaha Negara AS, Mike Pompeo, secara implisit menolak desakannya bagi negara-negara Arab untuk segera menormalkan hubungan diplomatik dengan Israel.

Pompeo berada di Manama sebagai sebahagian daripada lawatan kerja ke Timur Tengah yang bertujuan untuk membina lebih banyak hubungan antara negara Yahudi dan dunia Arab setelah perjanjian penting yang dilakukan oleh AS dengan Emiriah Arab Bersatu (UAE).

Namun, Raja Bahrain Hamad bin Isa Al-Khalifa mengatakan bahawa dia memberitahu Pompeo bahawa negaranya tetap komited terhadap Inisiatif Perdamaian Arab yang menuntut pengunduran penuh Israel dari wilayah Palestin yang diduduki selepas 1967, sebagai pertukaran untuk perdamaian dan normalisasi hubungan sepenuhnya.

“Raja menekankan pentingnya memperhebatkan usaha untuk mengakhiri konflik Palestin dan Israel sesuai dengan penyelesaian dua negara untuk penubuhan negara Palestin yang bebas dengan Baitulmaqdis sebagai ibu kotanya,” kata Badan Berita Bahrain BNA rasmi.

Ketua diplomat AS mengatakan bahawa dia berharap negara-negara lain akan mengikuti UAE, yang awal bulan ini menjadi satu-satunya negara Arab ketiga yang bersetuju untuk menormalkan hubungan dengan negara Yahudi itu.

Manama, yang hubungannya dengan Israel bermula pada tahun 1990an, adalah negara Teluk pertama yang menyambut langkah UAE dan dianggap sebagai pelopor untuk mengikuti jejaknya.

Seperti kebanyakan negara Teluk Arab, Bahrain berkongsi dengan Israel sebagai musuh bersama Iran, yang dituduh oleh Manama untuk memprovokasi masyarakat Islam Syiah negara itu terhadap pemerintahan Dinasti Sunni.

Tetapi pendekatan Israel itu mendapat kritikan dari beberapa bahagian dunia Arab, dan Bahrain – sekutu dekat Arab Saudi tidak mungkin menjalin hubungan tanpa restu Jeddah. – AFP

Setiausaha Negara AS, Mike Pompeo, Raja Bahrain, Hamad bin Isa Al Khalifa, Putera Mahkota Bahrain, Salman bin Hamad Al Khalifa dan penasihat keselamatan negara Bahrain, Nasser bin Hamad Al Khalifa bertemu di Istana Sakhir di Manama, Bahrain. Pompeo mengadakan pertemuan tertutup bersama kerabat diraja Bahrain dan pegawai tertinggi di Emiriah Arab Bersatu di tengah desakan pentadbiran Trump agar negara-negara Arab mengiktiraf Israel. – AP