Tuesday, March 21, 2023
21.6 C
Brunei

-

Baidu mahu bangunkan chatbot AI

BEIJING, 7 FEB – Gergasi enjin carian China, Baidu hari ini berkata ia sedang menghasilkan chatbot berkuasa AI, ketika gergasi teknologi itu tergesa-gesa untuk menyamai kejayaan ChatGPT, aplikasi bahasa yang sangat popular yang telah mencetuskan penemuan hebat dalam teknologi kecerdasan buatan.

ChatGPT, yang dicipta oleh syarikat OpenAI San Francisco, telah menimbulkan sensasi kerana keupayaannya menulis esei, puisi atau kod pengaturcaraan atas permintaan dalam beberapa saat, mencetuskan kebimbangan meluas untuk penipuan atau profesion menjadi pupus.

Microsoft bulan lepas berkata ia melabur berbilion-bilion dolar dalam firma tersebut dan Google minggu ini berkata ia sedang mengusahakan saingan yang digelar Bard.

Walaupun beberapa firma China yang lebih kecil telah mula membangunkan saingan kepada aplikasi itu, firma itu masih belum mengumumkan tarikh pelancaran untuk perkhidmatan tersebut, yang ditetapkan untuk digelar ‘Ernie Bot’.

Jurucakap syarikat memberitahu AFP bahawa mereka “mungkin akan menyelesaikan ujian dalaman pada bulan Mac sebelum membuat chatbot tersedia kepada orang ramai.”
Saham Baidu melonjak lebih daripada 15 peratus susulan pengumuman itu. – AFP

Baidu masih belum mengumumkan tarikh pelancaran untuk ‘Ernie Bot’, walaupun firma itu berkata ia akan menjalankan ujian dalaman bulan depan. – AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Kishida umum rancangan Indo-Pasifik baharu di India

NEW DELHI, 20 MAC - Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida hari ini menjemput rakan sejawatannya dari India, Narendra Modi untuk menghadiri sidang kemuncak negara-negara...
- Advertisment -