Thursday, February 2, 2023
23.6 C
Brunei

-

Bakat seni terpendam tukang cuci

BEIJING – Wang Liuyun, 56, punya kerja berbeza pada waktu malam dan siang. Waktu siang dia bekerja sebagai seorang pembersih dan pada waktu malam pula bakatnya sebagai artis menyerlah.

Dengan kain buruk yang tergantung di dinding dan mop di sudut, ketika senja semakin berlabuh, Wang Liuyun menumpukan perhatian pada kanvasnya di sebuah bilik utiliti kecil dalam bangunan pejabat di Beijing di mana dia bekerja.

Dari 7 pagi hingga 7 malam, Wang melakukan tugasan pembersihan di dalam bangunan dan selepas waktu bekerja, bilik utiliti seluas 3 meter persegi tempat dia menyimpan peralatan kerjanya menjadi studionya, tempat lukisan minyaknya menggambarkan alam semulajadi seperti pemandangan pokok, gunung, padang yang subur dan tasik yang berkilauan.

“Sejak saya kecil, saya suka memerhatikan alam semula jadi, seperti bagaimana awan terbentuk, bagaimana rumput tumbuh dan mengapa air tidak mempunyai warna. Mungkin ini telah memberi inspirasi kepada lukisan saya.

“Melukis memberi ketenangan pada jiwa saya, manakala kerja pembersihan membantu memenuhi keperluan,” kata Wang.

A Corner of an Ancient Town, yang dicipta oleh Wang Liuyun, menggambarkan pemandangan musim luruh di bandar purba Shuangxi di wilayah Fujian. – ANN/The China Daily
Lukisan lain Wang yang memaparkan pemandangan dari udara bangunan purba yang dipelihara dengan baik di bandar sebelum hujan. – ANN/The China Daily
Selepas menghabiskan kerja sehariannya sebagai tukang cuci bangunan pejabat di Beijing, Wang Liuyun akan mula melukis karyanya. – ANN/The China Daily

Sebelum perjalanan melukisnya bermula, Wang tidak teragak-agak menggunakan perkataan ‘sengsara’ untuk menggambarkan kehidupannya sebelum umur 50 tahun. Dia berhenti sekolah pada usia 17 tahun akibat tekanan ekonomi, terperangkap dalam perkahwinan tujuh tahun yang tidak bahagia dan kehilangan suami pertama dalam kemalangan kereta. Dia tidak pernah berani berfikir bahawa sesuatu nasib baik akan berlaku kepadanya atau kehidupan boleh menjadi menyeronokkan.

Apabila anak perempuannya menamatkan pengajian dari kolej dan rumah luar bandarnya akhirnya dihias pada 2017, Wang yang ketika itu berusia 51 tahun memutuskan untuk hidup untuk dirinya sendiri dan melukis menjadi caranya untuk melarikan diri dari apa yang kelihatan seperti yang telah ditakdirkan.

Wang meraih kemasyhuran dalam sekelip mata dan menjadi tajuk utama negara selepas kisahnya dirakam dalam episod siri dokumentari Waiting for You, yang dikeluarkan online pada bulan Januari, dan merekodkan kisah 100 wanita di seluruh negara dalam tempoh setahun.

Di platform media sosial Sina Weibo, ia telah ditonton lebih daripada 7.5 juta kali. Seorang pengguna bernama Qijiu mengulas: “Saya terharu dengan minatnya terhadap kehidupan dan seni. Walaupun dalam usia 50an, dia mempunyai keberanian untuk memulakan semula dan mengejar minatnya.”

Ramai orang menghubunginya untuk membeli karyanya. Harga lukisannya adalah antara ratusan hingga ribuan yuan.

“Adalah di luar jangkaan saya, ‘tiada sesiapa’ boleh mendapat perhatian yang begitu banyak daripada media dan di internet,” kata Wang sambil tersenyum.

Dalam kata-katanya sendiri, dia menghabiskan 50 tahun di luar bandar sebagai petani, dan pada usia 51 tahun, dia memutuskan untuk membuat perubahan.

Pada 2016, apabila dia mendengar bahawa terdapat kursus melukis percuma di bandar purba Shuangxi, wilayah Fujian di China Timur, Wang tahu bahawa sudah tiba masanya untuk memulakan semula kehidupan. Walaupun berkahwin dua kali, kebahagiaan kelihatan sukar difahami.

“Masanya tepat, kerana anak perempuan saya menamatkan pengajian dari kolej dan rumah luar bandar saya telah dihias,” dia menceritakan, sambil menambah bahawa pada mulanya, dia mahu menggunakan lukisan sebagai cara untuk melepaskan emosinya.

Wang meninggalkan rumahnya di kampung Shang’ao, wilayah Zhejiang, pada Mac 2017, dengan hanya memiliki wang beberapa ratus yuan dan memulakan pengajian selama seminggu dalam program amal yang dimulakan oleh artis Lin Zhenglu di Fujian.

“Pewarna, berus dan kanvas diberi secara percuma, cikgu Wang Yafei menyuruh saya melukis apa sahaja yang saya mahu.

“Pada hari keempat, saya menghabiskan gambar pertama saya, menggambarkan pemandangan musim bunga di bandar, dengan bunga rapeseed mekar di ladang,” kata Wang Liuyun. Dia menyiapkan dua lukisan lagi pada hari kelima dan keenam.

“Walaupun Lin terus mengatakan saya mempunyai bakat untuk melukis landskap, saya tidak mempercayainya,” kenangnya.

Wang Liuyun meninggalkan studio dengan wang yang cukup untuk pulang ke rumah. Tidak lama selepas pergi, tiga lukisannya dijual, setiap satu dengan harga 150 yuan (AS$22.32).

“Ia meningkatkan keyakinan saya dan saya mula serius melukis. Ia bukan sahaja membuatkan saya terhibur, tetapi juga menghasilkan wang,” katanya.

Meminjam 5,000 yuan daripada koperasi kredit luar bandar tempatan, Wang Liuyun kembali ke studio Lin dan memutuskan untuk tinggal lebih lama. Menyewa bilik hotel dengan bayaran 600 yuan sebulan, dia boleh mendapatkan papan kanvas setiap hari dan dua berus cat dan tiga pigmen setiap minggu dari studio.

“Saya rasa keseronokan setiap hari di Shuangxi. Saya terus melukis dan melukis tanpa rasa jemu.”

Dalam tiga bulan, dia menyelesaikan lebih daripada 50 lukisan. Untuk mempromosikan karyanya, Lin membantunya membuka pameran kecil. Namun, hari bahagia itu tidak bertahan lama. Tiga bulan kemudian, suaminya meminjam wang untuk pergi ke Shuangxi untuk membawanya pulang.

“Ada gosip tentang saya di kampung. Dia takut saya akan menceraikannya,” jelasnya.

Dalam masa seminggu selepas kembali, Lin menghubunginya dengan mengatakan bahawa semua karyanya telah dijual, dan telah menghasilkan sejumlah 20,000 yuan. Ramai orang menghubunginya untuk memintanya melukis. Dia membeli telefon pintar untuk membantunya menjual kerjanya.

Pada 2018, dia meluangkan masa setahun untuk menghayati karya seni di perkampungan lukisan minyak Dafen di Shenzhen di wilayah Guangdong. Dia kemudian menjadi guru seni di sekolah rendah luar bandar di wilayah Henan pada 2019. Disebabkan wabak COVID yang menyebabkan penutupan sekolah, dia terpaksa berhenti kerja dan menuju ke Beijing untuk mencari pekerjaan pada awal 2020.

Ini adalah tahun ketiga Wang Liuyun bekerja sebagai tukang cuci di Beijing, memperoleh 4,500 yuan sebulan, tetapi dia tidak pernah berhenti melukis. Baginya, Beijing adalah bandar toleransi dan mempamerkan layanan yang beradab, di mana dia mendapat penghormatan, layanan yang adil dan keselamatan.

Dilahirkan dalam keluarga miskin di wilayah pedalaman Hunan pada tahun 1966, Wang Liuyun ialah anak kelima. Dia mempunyai tiga adik perempuan dan seorang abang.

Bapanya dilahirkan dengan tulang belakang yang cacat, yang mana dia ditertawakan dan diejek tanpa belas kasihan di sekolah.

Walaupun pandai belajar, dia berhenti sekolah menengah pada usia 17 tahun, kerana keluarga tidak mampu menanggung perbelanjaan.

Dia terpaksa mengambil pelbagai pekerjaan untuk menyara dirinya. – ANN/The China Daily

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korban bom masjid meningkat lebih 90

PESHAWAR, PAKISTAN, 31 JAN – Pengeboman berani mati yang berlaku di masjid dalam ibu pejabat polis daerah Peshawar dan kawasan kerajaan di barat laut...
- Advertisment -