Bandar Arizona rai ulang tahun ke-50 jambatan London

LAKE HAVASU CITY – Lake Havasu City mengadakan perayaan yang berlangsung selama sebulan bagi menandakan ulang tahun ke-50 pembinaan Jambatan London selepas pembangunan semula di bandar peranginan barat Arizona di sepanjang Sungai Colorado.

Acara Oktober ini yang dijadualkan merangkumi acara perbarisan, perlumbaan kapal layar, persembahan teater dan muzikal, pertandingan kostum dan pertandingan sukan.

Pengasas Lake Havasu City, Robert McCulloch membeli jambatan batu itu pada tahun 1968 dengan harga kira-kira AS$2 juta dan telah dipindahkan dengan kapal dan trak dari London melintasi Lautan Atlantik dan melalui Terusan Panama dan Los Angeles. Proses dan pembinaan semula itu memakan masa tiga tahun, yang membawa kepada penghormatan pada Oktober 1971.

Bandar London telah memutuskan untuk mengganti jambatan itu kerana ia tenggelam dan tidak mampu menampun jumlah kenderaan yang meningkat.

Di Lake Havasu City, yang memiliki penduduk sekitar 57,000 orang, jambatan yang merangkumi saluran antara garis pantai dan sebuah pulau di sungai telah menjadi daya tarikan utama pelancong.

Gambar fail pada 8 September 1971, Jambatan London yang bersejarah semasa pembinaannya semula di Lake Havasu City, Arizona yang mengadakan perayaan menandakan ulang tahun ke-50 Jambatan London setelah pembangunannya semula. – AP
Pengunjung ketika mengambil gambar swafoto di hadapan Jambatan London di Lake Havasu City, Arizona. – AP
Pelbagai acara diadakan bagi meraikan ulang tahun ke-50 Jambatan London seperti acara perbarisan, perlumbaan kapal layar, persembahan teater dan muzikal, pertandingan kostum dan pertandingan sukan. – AP

“New York mempunyai Bangunan Empire State, St. Louis mempunyai Gateway Archnya, dan LA ada Hollywood.

“Hanya ada satu Jambatan London di dunia di luar England dan kami berjaya mendapatkannya di sini hasil usaha pengasas kami sekitar 50 tahun yang lalu,” kata Terence Concannon, presiden dan CEO Go Lake Havasu, konvensyen dan pelawat di bandar ini.

Selepas acara memotong reben pada baru-baru ini, acara perayaan ulang tahun ke-50 akan berlangsung dengan cukup meriah pada hujung minggu ini dengan pesta cahaya lilin dan perlawanan bola, diikuti dengan sarapan pagi dan minum petang serta pertandingan kostum, lapor Today News Herald.

Idea untuk menganjurkan pesta itu berasal daripada dedikasi Jambatan London di Lake Havasu City pada tahun 1971, yang juga menampilkan khemah besar yang dihiasi untuk majlis makan malam, kata Melanie Preston dari sebuah organisasi bukan mengaut keuntungan Lake Havasu City yang menganjurkan London Bridge Renaissance Faire setiap tahun.

Majlis makan malam 50 tahun yang lalu diilhamkan oleh dedikasi jambatan asli pada tahun 1831.

Pengarah Muzium Sejarah Lake Havasu, Hannah Rangel berkata, acara itu akan menjadi pengalaman interaktif bagi para tetamu dan termasuk model beberapa kostum yang membuat penampilan sulung dalam pertandingan kostum asli pada tahun 70-an dan sejak itu telah disumbangkan ke koleksi muzium.

“Beberapa gaun yang pertandingan sangat cantik,” kata Rangel. “Jadi kami akan memperkatakannya dan menjadi sejarah. Kami memberi penekanan besar untuk memastikan bahawa sejarah itu digambarkan dengan betul untuk bandar ini.” – AP