Saturday, December 10, 2022
22 C
Brunei

-

Bandar purba ‘terkubur’ di bawah metropolis moden

CHINA – Di kawasan pusat bandar yang sibuk di ibu kota wilayah Henan, Zhengzhou di Tengah China, penggalian baru-baru ini membawa orang ramai membayangkan zaman kemakmuran yang gemilang.

Penyelidikan arkeologi pada tahun 1950an mengesahkan bahawa sebuah bandar purba dari Dinasti Shang (c. abad ke-16-11 SM) telah terkubur di bawah metropolis moden di tengah-tengah dataran Tengah China, yang disebut oleh para sarjana sebagai Kota Shang Zhengzhou.

Walaupun sejarah sebegitu sedang dilalui, lebih banyak penemuan utama dalam kawasan pusat bandar moden tidak dijangka selepas beberapa dekad penggalian, dengan mengambil kira pembinaan dan pembangunan berterusan sepanjang sejarah yang panjang.

Walau bagaimanapun, ternyata kawasan itu masih mempunyai kisah untuk diceritakan. Dalam sidang akhbar dengan Pentadbiran Warisan Budaya Kebangsaan di Beijing baru-baru ini, sebuah perkuburan elit sosial Dinasti Shang yang digali dari Jalan Shuyuan di Zhengzhou telah didedahkan kepada umum.

Ditemui secara tidak sengaja semasa pembinaan bandar, tapak itu telah diteliti oleh penyelidik Institut Penyelidikan Peninggalan Budaya dan Arkeologi Perbandaran Zhengzhou dari Mei hingga Ogos.

Artifak emas seberat 40gram yang dipercayai digunakan untuk menutup muka salah seorang yang dikebumikan. – ANN/The China Daily
Bekas gangsa merupakan antara penemuan yang baru-baru ini digali dari tanah perkuburan Dinasti Shang di Zhengzhou. – ANN/The China Daily

Menurut Huang Fucheng, ahli arkeologi terkemuka di tapak itu, 25 makam, dalam kawasan seluas 10,000 meter persegi, masih utuh dan tiga daripadanya mengandungi barang pengebumian gangsa.

Tidak seperti penemuan kontemporari di Asia Barat, di mana barangan gangsa yang digali adalah patung atau barang yang dianggap sebagai kegunaan harian, barangan gangsa Cina pada masa itu digunakan dalam upacara untuk menunjukkan status sosial yang tinggi.

“Penemuan juga menunjukkan bahawa kawasan ini direka bentuk dengan baik, ditadbir dan teratur,” kata Huang.

“Identiti luar biasa penghuni kubur akan didedahkan lagi oleh artifak lain yang digali.”

Selain barangan ritual gangsa dan senjata, 11 barangan jed, 123 cengkerang dan hiasan yang diperbuat dengan warna turquoise turut digali.

Namun begitu, kejutan terbesar antara penemuan itu mungkin lima artifak emas, beberapa daripadanya dipercayai pernah menutup muka mereka yang dikebumikan di sana. Bagaimanapun, Huang berkata penggunaan khusus artifak emas ini masih menjadi spekulasi.

Bagi tamadun China peringkat awal, penggunaan artifak emas adalah eksotik. Chen Xingcan, pengarah Institut Arkeologi di Akademi Sains Sosial China, berkata adalah lebih biasa untuk menggunakan emas dalam pengebumian di Barat.

Ia juga mengingatkan orang ramai tentang penemuan topeng emas di tapak Sanxingdui di wilayah Sichuan, sejak 3,200 hingga 3,000 tahun lalu.

“Penemuan ini juga mungkin menunjukkan gambaran besar komunikasi budaya merentasi Eurasia, ” kata Chen.

“Kajian perbandingan diperlukan untuk mendapatkan lebih banyak petunjuk supaya kita boleh membangunkan lensa yang lebih luas untuk melihat Dinasti Shang.”

Pentarikhan karbon menunjukkan tanah perkuburan itu berusia kira-kira 3,400 tahun, sekitar tempoh pertengahan Dinasti Shang, lebih awal daripada Runtuhan Yinxu di Anyang, wilayah Henan, yang juga merupakan Tapak Warisan Dunia UNESCO.

Inskripsi tulang oracle yang digali, aksara Cina yang paling lama diketahui, membuktikan Yinxu sebagai ibu kota terakhir Dinasti Shang. Huang berkata, beliau percaya penemuan tanah perkuburan itu dapat membantu para sarjana menjelaskan bagaimana Kota Shang Zhengzhou dibangunkan pada zamannya dan menunjukkan statusnya dengan lebih baik, mungkin sebagai ibu kota Shang dalam tempoh yang lebih awal daripada Yinxu.

“Kepingan tembikar yang ditemui di tapak kubur juga menunjukkan garis keturunan masa yang berterusan,” kata Huang.

“Mereka menunjukkan bahawa Bandar Shang Zhengzhou memainkan peranan sebagai penempatan teras untuk tempoh yang lama.” – ANN/The China Daily

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Australia, mangsa terselamat berang pembebasan Patek

SYDNEY, 8 DIS – Mangsa-mangsa letupan bom Bali 2002 berang hari ini selepas seorang daripada pembuat bom dibebaskan dari penjara Indonesia, hanya selepas menjalani...
- Advertisment -