Friday, March 24, 2023
26.3 C
Brunei

-

Bangunkan ekonomi sambil lindungi Sungai Sai Gon

HO CHI MINH CITY – Ho Chi Minh City perlu melindungi Sungai Sai Gon dan membangunkan ekonomi perkhidmatan di sepanjang tebingnya, pakar memberitahu semasa seminar pada hari Jumaat lalu.

Seminar itu diadakan untuk mengumpul pendapat mengenai rancangan bandar untuk membangunkan landskap dan perkhidmatan tepi sungai menjelang 2045.

Nguyen Minh Hoa, naib pengerusi Persatuan Pembangunan Perancangan Ho Chi Minh City, memberi amaran tentang kemungkinan ancaman jika Sungai Sai Gon tidak dilindungi dengan baik, menunjukkan penurunan tanah.

Perlunya mempunyai model yang sesuai untuk pembangunan ekonomi tetapi juga melindungi sungai untuk meninggalkan legasi untuk generasi muda, katanya.

Huynh Xuan Thu, timbalan ketua pejabat Jabatan Perancangan dan Seni Bina bandar, berkata sungai itu berdepan banyak isu yang disebabkan oleh pembandaran dan pengkomersilan pesat, sumber terhad dan perubahan iklim yang membawa kepada banjir dan kemasinan. Beliau berkata orang ramai perlu berganding bahu bersama pihak berkuasa untuk melindungi dan membangunkan sungai tersebut.

Ho Chi Minh City memberi tumpuan untuk melindungi Sungai Sài Gòn di tengah-tengah usaha pembangunan ekonominya. — ANN/VNS

Nguyen Thanh Nha, pengarah jabatan itu, berkata, “Dua tahun lalu pemimpin bandar menyedari bahawa tingkah laku terhadap sungai itu tidak (optimum), dan mengarahkan jabatan untuk merangka rancangan untuk melindungi Sungai Sai Gon.”

Jabatan itu telah melakukan beberapa tinjauan di sungai antara Daerah Cu Chi dan Den Do Cape di District 7, menganggap penyingkiran projek yang tidak selaras dengan dasar strategik bandar dan mencari penyelesaian, katanya.

“Semasa proses perancangan, jabatan akan menjimatkan ruang kemudahan awam untuk berkhidmat kepada masyarakat, dan membatalkan projek yang mungkin menceroboh sungai.”

Satu lagi perkara penting yang perlu dilakukan ialah meningkatkan kesedaran orang ramai dan pelabur untuk melindungi sungai dan menghargai alam semula jadi, katanya.

Di bawah rancangan untuk membangunkan landskap tepi sungai dan ekonomi perkhidmatan menjelang 2045, tebing sungai itu akan menjadi ruang untuk aktiviti awam dan hiburan untuk penduduk tempatan dan pelancong.

Bank-bank tersebut mempunyai 3,100-5,000 hektar tanah yang boleh digunakan untuk menanam pokok, membina infrastruktur lalu lintas dan ruang awam, dan menyediakan ruang untuk perniagaan.

Bandar ini mula-mula akan menambah baik landskap dan kemudahan trafik menjelang 2025, dan membangunkan ruang hijau dan kemudahan hiburan menjelang 2045. — ANN/VNS

Artikel sebelum iniLiverpool terus kejar City
Artikel seterusnyaWarga SMB beramal
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S, Jepun tingkat kerjasama

TOKYO, 23 MAC - Jepun dan Korea Selatan hampir serentak menarik tuntutan eksport mereka terhadap satu sama lain sebagai tanda terbaharu hubungan yang bertambah...
- Advertisment -