Thursday, November 30, 2023
28 C
Brunei

  -

  Banjir kilat bunuh 8, 23 askar hilang

  NEW DELHI, 5 OKT – Hujan lebat secara tiba-tiba mencetuskan banjir kilat kelmarin di timur laut India yang membanjiri beberapa bandar, menghanyutkan sebuah jambatan dan menenggelamkan kem tentera, membunuh lapan orang awam dan menyebabkan 23 askar hilang, kata tentera dan laporan berita.

  Banjir itu berlaku di sepanjang Sungai Teesta di Lembah Lachen di negeri Sikkim di India, dan bertambah buruk apabila sebahagian daripada empangan dihanyutkan, kata saluran Televisyen New Delhi.

  Beberapa kem dan kenderaan tentera ditenggelami lumpur dan usaha mencari 23 askar yang hilang sedang dijalankan, kata tentera India dalam satu kenyataan.

  Pihak berkuasa pertahanan berkata bahawa 80 penduduk kawasan berhampiran telah selamat dipindahkan.

  Sebuah jambatan di atas Sungai Teesta dihanyutkan dalam banjir awal kelmarin, gambar televisyen menunjukkan.

  Pihak berkuasa menemui mayat lapan orang awam, lima daripadanya dari wilayah Golitar dan Singtam, agensi berita Press Trust of India memetik Majistret Mahendra Chettri sebagai berkata.

  Beberapa bandar lain, termasuk Dikchu dan Rangpo di lembangan Teesta, juga dinaiki air dan sekolah di empat daerah ditutup selama empat hari, kata jabatan pendidikan negeri. Sebahagian daripada lebuh raya yang menghubungkan Sikkim, ibu negeri, dengan seluruh negara dihanyutkan, kata PTI.

  Pejabat Perdana Menteri Narendra Modi dalam satu kenyataan berkata kerajaan akan menyokong pihak berkuasa negeri dalam menghadapi cabaran daripada banjir.

  Banjir itu disebabkan oleh hujan yang tiba-tiba dan sangat lebat yang ditakrifkan sebagai apabila lebih daripada 10 sentimeter (3.9 inci) hujan berlaku dalam lingkungan 10 kilometer persegi (3.8 batu persegi) dalam masa sejam. Hujan lebat boleh menyebabkan banjir dan tanah runtuh yang teruk menjejaskan beribu-ribu orang. – AP

  Paras air sungai Teesta meningkat di Sikkim, India, kelmarin. – AP
  Artikel sebelum ini
  Artikel seterusnya
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Australia buat permohonan maaf kepada mangsa thalidomide

  SYDNEY, 29 NOV - Australia hari ini mengeluarkan permohonan maaf kepada mangsa yang terselamat daripada skandal ubat thalidomide, yang disifatkan oleh Perdana Menteri, Anthony...