Banjir: Sarawak, Pahang pulih sepenuhnya, Sabah beransur pulih

KUALA LUMPUR, 20 JAN – Sarawak dan Pahang pulih sepenuhnya daripada banjir petang ini, manakala Sabah pula beransur pulih dengan penurunan jumlah mangsa yang ditempatkan di pusat pemindahan sementara (PPS).

Di Sarawak, PPS terakhir yang ditutup pukul 2 petang tadi adalah di Sekolah Kebangsaan Tanah Puteh di Daerah Serian dekat sini.

Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Sarawak dalam laporan terbaharunya berkata kesemua 309 mangsa banjir yang menjadi kumpulan terakhir menduduki PPS berkenaan telah kembali ke kediaman masing-masing.

Di Pahang, PPS terakhir iaitu Sekolah Kebangsaan Temai di Daerah Pekan ditutup pada pukul 3 petang tadi selepas semua 47 mangsa daripada 24 keluarga dibenarkan pulang ke rumah masing-masing.

Selepas 18 hari dilanda banjir, Pahang akhirnya pulih daripada bencana itu.

Di Sabah, jumlah mangsa banjir petang ini berkurangan kepada 642 orang daripada 195 keluarga berbanding 791 orang daripada 227 keluarga pagi tadi.

Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Sabah dalam satu kenyataan memaklumkan tiga PPS telah ditutup iaitu Dewan Serbaguna Likas dan Masjid Jamek di Kota Kinabalu serta Dewan Binsulung Paitan.

“Anggota APM masih menjalankan pemantauan di kawasan terjejas teruk banjir bersama Angkatan Tentera Malaysia (ATM),” menurut kenyataan itu. Lima daerah masih menempatkan mangsa banjir termasuk Beaufort, Kota Belud, Tuaran, Papar dan Tenom. – Bernama

Gambar bertarikh 17 Januari menunjukkan penduduk membersihkan kediaman mereka berikutan kejadian banjir di Kampung Semangat, Kuantan. – Bernama