Friday, December 9, 2022
23.7 C
Brunei

-

Bank pusat AS terus pantau perkembangan

WASHINGTON, 23 Julai – Setelah mengetatkan dasar monetari bulan lepas untuk kali kedua tahun ini, bank pusat Amerika Syarikat dijangka berhenti beberapa bulan lagi untuk memantau perkembangan.

Rizab Persekutuan akan meninggalkan kadar faedah penanda aras hari Selasa dan Rabu, sebahagiannya kerana ia masih belum mula menaikkan stok pemilikan bonnya yang besar dan tidak akan membuat langkah lain pada kadar faedah sehingga proses itu sedang dijalankan.

Tetapi Fed juga menghadapi pertumbuhan yang semakin meningkat tatkala ia menunggu tanda-tanda inflasi yang akan datang. Dalam keadaan ini, memandangkan ekonomi mula menunjukkan pemulihan, ia telah membawa kenaikan inflasi, yang seterusnya mendorong bank pusat untuk menaikkan kadar pinjaman untuk mengekalkan harga sementara masih membolehkan pertumbuhan ekonomi secara berterusan.

Tetapi walaupun hampir tujuh tahun pekerjaan yang tidak terganggu dan kadar pengangguran yang sangat rendah sebanyak 4.4 peratus, tekanan inflasi dan kenaikan menunjukkan sedikit tanda-tanda yang agak baik.

Walaupun Fed dijangka melaksanakan satu lagi kenaikan kadar pada akhir tahun ini, tetapi terdapat perpecahan di kalangan penggubal dasar.

Minit dari mesyuarat Jun Pasaran Terbuka Persekutuan, panel penubuhan dasar Fed menunjukkan beberapa ahli tidak ‘selesa’ dengan rancangan untuk menaikkan kadar semula tahun ini. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Australia, mangsa terselamat berang pembebasan Patek

SYDNEY, 8 DIS – Mangsa-mangsa letupan bom Bali 2002 berang hari ini selepas seorang daripada pembuat bom dibebaskan dari penjara Indonesia, hanya selepas menjalani...
- Advertisment -