Bank pusat Mesir naikkan kadar faedah

KAHERAH, 21 MAC – Bank Pusat Mesir menaikkan kadar faedah utamanya hari ini buat kali pertama sejak 2017, memetik tekanan inflasi yang dicetuskan oleh wabak COVID dan perang Rusia di Ukraine, yang menaikkan harga minyak kepada rekod baharu.

Langkah itu menyaksikan pound Mesir menurun, diniagakan 17.5 berbanding dolar – daripada purata 15.6 pound untuk AS$1 – selepas keputusan bank. Ia berkemungkinan besar akan memberi kesan kepada rakyat Mesir yang miskin dan kelas pertengahan.

Peperangan di Ukraine telah menggegarkan ekonomi global dan mengancam bekalan makanan dan mata pencarian orang di seluruh dunia. Minyak mentah Brent, asas harga untuk perdagangan minyak antarabangsa, melonjak lebih AS$112 setong hari ini selepas hampir mencecah paras tertinggi AS$140 awal bulan ini.

Bank Pusat Mesir menaikkan kadar faedah utama sebanyak 1 peratus, kepada 9.75 peratus. Dengan kenaikan itu, kadar deposit dan pinjaman semalaman mencecah 9.25 peratus dan 10.25 peratus masing-masing, kata bank itu.

Kenaikan itu dilakukan selepas mesyuarat tidak berjadual Jawatankuasa Dasar Monetari bank, yang telah ditetapkan untuk bertemu pada Khamis.

Rusia dan Ukraine bergabung untuk hampir satu pertiga daripada eksport gandum dan barli dunia. Ukraine juga merupakan pembekal utama jagung dan pemimpin global dalam minyak bunga matahari, yang digunakan dalam pemprosesan makanan.

Mesir adalah pengimport gandum terbesar di dunia. Kadar inflasi tahunan meningkat kepada 10 peratus pada Februari daripada 8 peratus pada bulan sebelumnya, menurut biro perangkaan kerajaan. – AP

Mesir adalah pengimport gandum terbesar di dunia. – AP