Bantu orang tua di tengah-tengah COVID-19

BLANTYRE – Tidak mudah bagi Ester Awanda, 77, untuk menghadapi kisah mengenai kadar kematian COVID-19 dan semakin banyak pesakit yang dimasukkan setiap hari di sebuah hospital awam beberapa meter dari kotanya.

Ester tinggal di Chilomoni, sebuah kediaman luar bandar di bandar Blantyre. Kebimbangan utamanya adalah bagaimana dia akan melindungi dirinya dan cucunya yang berusia 8 tahun yang tinggal di rumahnya.

Melalui media massa, dia mengetahui bahawa virus itu biasanya menyerang orang tua yang mempunyai daya tahan tubuh yang rendah, dan itu sangat menakutkannya kerana dia percaya dia tidak mampu melawan virus itu jika ia menjangkitinya.

“Saya menyedari tentang wabak itu, sering kali saya merasa seperti menjadi mangsa seterusnya. Saya tahu beberapa rakan yang tidak mengetahuinya. Saya cuba melindungi diri saya dan cucu saya tetapi ini merupakan satu cabaran bagi saya kerana saya tidak mempunyai sumber yang mencukupi untuk bersembunyi daripadanya,” jelasnya.

“Saya hanya bergantung hidup dengan menjual tomato dan ikan kering di pasar tempatan, sekarang kerana kesnya semakin meningkat, sangat menakutkan saya untuk melibatkan diri dalam perniagaan ini lagi. Keprihatinan utama saya adalah bagaimana saya akan mengharunginya,” tambahnya.

 

Penyelidikan menunjukkan bahawa ketika menyentuh tentang COVID-19, orang tua amat terdedah dengan wabak itu. Menurut Pusat Perubatan John Hopkins di Amerika Syarikat, orang dewasa yang berumur 60 tahun ke atas dengan keadaan perubatan yang sudah ada lebih cenderung mengalami penyakit yang teruk berbanding kumpulan usia yang lain.

Dalam usaha membalikkan masalah di Malawi, sekumpulan anak muda tempatan di Blantyre, Malawi telah memulakan inisiatif untuk berusaha membantu orang tua yang memerlukan keperluan bahan dan keperluan asas pelindung diri di pinggir bandar Blantyre.

Maliko Chikaonga, pengasas Organisasi Komuniti Dzuka Chilomoni (DCCO), mengatakan bahawa dia sangat prihatin dengan bagaimana beberapa orang tua dalam komuniti hidup dan dirawat semasa wabak tersebut. Dia menekankan bahawa kumpulannya mereka menyesali terdapat beberapa warga emas yang didiskriminasi, sehingga boleh menyebabkan masalah psikologi yang serius.

Setakat ini, kumpulan itu telah mengedarkan sejumlah barangan termasuk penutup mulut dan hidung kain, selimut, beras dan lain-lain.

“Tinjauan kami mendapati bahawa kebanyakan orang tua di komuniti kami menghadapi masalah serius ketika berusaha mengatasi wabak tersebut. Sebilangan kekurangan bahan pelindung diri, yang lain tidak mempunyai keperluan asas yang sederhana dan ada yang tidak mendapat sokongan emosi daripada rakan dan keluarga, atas sebab ini, kami menganggap perlu untuk mengeluarkan sumber untuk mengubah keadaan,“ katanya.

“Kami tidak mempunyai sumber daya yang cukup untuk menjangkau semua orang dalam komuniti, tetapi kami sangat yakin bahawa keadaan akan berubah seiring kemajuan. Bahagian yang baik adalah sesuatu yang sudah kami mulakan,” katanya. – Xinhua