Barca, Juve meterai perjanjian pembelian Arthur, Pjanic

MADRID, 30 JUN – Pemain tengah Barcelona, ​​Arthur Melo akan menyertai Juventus pada akhir musim ini, sementara Miralem Pjanic akan pergi menyertai Barcelona, kedua-dua kelab mengumumkan kelmarin.

Barcelona mengatakan mereka telah membayar 60 juta euro (AS$67.4 juta) dengan tambahan bonus 5 juta euro untuk permainan Bosnia, Pjanic. Sebelum itu Juventus telah mengesahkan akan membayar 72 juta euro dengan tambahan 10 juta untuk Arthur.

Kedua-dua perjanjian telah dipersetujui secara berasingan, yang membolehkan kedua-dua kelab meningkatkan keuntungan menjelang akhir tahun kewangan pada 30 Jun.

Kontrak empat tahun Pjanic merangkumi klausa pelepasan 400 juta euro sementara Juventus mengatakan kontrak Arthur selama lima tahun, sehingga Jun 2025.

Arthur dan Pjanic akan tetap bersama pasukan mereka sekarang hingga akhir kempen 2019/20, termasuk perlawanan peringkat kalah mati Liga Juara-Juara pada bulan Ogos.

Ini menimbulkan kemungkinan bahawa Arthur dan Pjanic bakal bertembung bersama kelab masa depan mereka, di peringkat suku akhir Liga Juara-Juara di Portugal, sekiranya kedua-dua pasukan memenangi perlawanan peringkat 16 akhir mereka.

Juventus mengatakan bahawa mereka telah menandatangani Arthur dengan bayaran 72 juta euro bagi perjanjian empat tahun. – AFP

Aksi pemain tengah Juventus, Miralem Pjanic ketika melakukan latihan pemanasan badan sebelum perlawanan suku akhir Liga Juara-Juara menentang Ajax Amsterdam di Stadium Juventus, Turin pada 16 April lalu. Pjanic akan menyertai Barcelona dengan harga 60 juta euro. – AFP