Bas ekspres dibenar beroperasi pada kapasiti penuh

KUCHING, 4 NOV – Perkhidmatan bas ekspres dan bas berhenti-henti di Sarawak dibenarkan beroperasi pada kapasiti 100 peratus tempat duduk penumpang mulai esok, menurut Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN).

JPBN Sarawak dalam kenyataan hari ini memaklumkan keputusan itu dibuat berdasarkan saranan Kementerian Pengangkutan Sarawak (MOTS) setelah mengambil kira kadar vaksinasi COVID-19 yang tinggi dan menyeluruh di negeri ini.

“Pengusaha syarikat bas ekspres dan bas berhenti-henti serta penumpang juga diminta mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan JPBNS seperti penggunaan pelitup muka, imbas suhu dan Kod QR MySejahtera,” menurut JPBN.

Selain itu, JPBN memaklumkan hanya 11 daripada 527 kes positif COVID-19 baharu yang dilaporkan di Sarawak hari ini mengalami jangkitan paru-paru dan memerlukan bantuan pernafasan.

“Baki 516 kes lagi adalah mereka yang tidak bergejala dan bergejala ringan. Pertambahan kes hari ini juga menjadikan kumulatif kes positif di Sarawak kini 243,119,” menurut JPBN. Selain itu, 19 kematian akibat COVID-19 direkodkan di Sarawak dari 6 Oktober sehingga 2 November manakala jumlah kluster yang aktif sebanyak 27. –Bernama