BB&T, SunTrust bakal bergabung

NEW YORK, 8 Feb – BB&T dan SunTrust semalam mengumumkan mereka akan bergabung dalam satu urus niaga berjumlah AS$66 bilion untuk menubuhkan syarikat perbankan serantau dalam gabungan terbesar industri sejak krisis kewangan 2008.

Kedua-dua bank bersaiz sederhana yang beroperasi di tenggara Amerika Syarikat menyifatkan tindakan sebagai satu gabungan sama kuat yang membolehkan mereka bersaing dengan firma berpengaruh seperti Bank Amerika dan Wells Fargo dan menjimat kira-kira AS$1.6 bilion dalam kos pentadbiran.

Saham kedua-dua syarikat meningkat selepas pengumuman, yang menubuhkan bank keenam terbesar negara berdasarkan aset dan deposit, dan mengikuti tindakan Presiden Donald Trump untuk memotong cukai korporat dan membatalkan peraturan perbankan yang dikenakan selepas krisis 2008.

“Ia adalah gabungan sebenar kuasa sama hebat, menggabungkan yang terbaik daripada kedua-dua syarikat untuk menubuhkan institusi kewangan unggul pada masa depan,” kata Pengerusi dan ketua Pegawai Eksekutif BB&T Kelly King dalam kenyataan.

“Ia adalah saranan kewangan amat menarik yang menyediakan skala yang diperlukan untuk bersaing dan menang dalam perkhidmatan kewangan yang sentiasa berubah di dunia.” Eksekutif bank menyebut faedah penggabungan belanjawan teknologi mereka untuk merangsang tawaran perbankan digital. – AFP

Gabungan gambar fail yang menunjukkan logo SunTrust Bank pada 30 Disember 2014, di Washington, DC dan BB&T Bank pada 13 April 2012 di Washington, DC. – AFP