Thursday, December 7, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  BDMD bariga cuaca semasa

  Oleh Yusrin Junaidi –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 3 OKT – Maklumat cuaca semasa dan ramalan jangka panjang serta fenomena El Nino yang sedang berlaku telah dikongsikan semasa Taklimat Cuaca Kebangsaan ke-21 di Auditorium Jabatan Penerangan, hari ini.

  Dianjurkan oleh Jabatan Kajicuaca Brunei Darussalam (BDMD), Kementerian Pengankutan dan Infokomunikasi (MTIC), taklimat dihadiri 143 wakil dari agensi-agensi kerajaan, swasta dan orang ramai.

  Taklimat yang disampaikan oleh Pegawai Kajicuaca dari BDMD, Dayang Harnina binti Morani memfokuskan kepada keadaan cuaca, iklim dan ramalan jangka panjang bagi tempoh peralihan monsun yang bermula pada awal Oktober dan berterusan hingga hujung November depan.

  Bagi tempoh Oktober dan November ini, kesan angin tempatan akan memainkan peranan yang penting dalam mempengaruhi cuaca harian negara, di mana keadaan cuaca cenderung cerah pada waktu pagi dan hujan berasingan berlaku di kawasan pesisiran sekitar waktu tengah hari.

  Ribut petir berpotensi berlaku di kawasan pedalaman negara pada sebelah petang dan merebak serta menjejaskan kawasan pesisiran dan perairan negara pada waktu malam, dan kadangkala berlanjutan sehingga awal pagi keesokan harinya.

  Manakala itu, keadaan El Nino diramalkan meningkat tahap intensitinya semasa Disember hingga Februari tahun depan. Fenomena ini boleh memberi kesan terhadap corak turunan hujan dan suhu global, dan Brunei tidak terkecuali daripada kesan berkenaan.

  Keadaan cuaca yang lebih panas dan kering berpotensi berlaku semasa kemuncak fenomena El Nino (Disember hingga Februari).

  Menurut BDMD, taklimat berkenaan diadakan untuk memudah cara kesiapsiagaan kumpulan pengguna dan orang ramai dalam membuat perancangan dan sebarang tindakan awal dalam menghadapi sebarang keadaan cuaca.

  Wakil BDMD menerangkan mengenai keadaan El Nino pada masa ini. – Gambar oleh Yusrin Junaidi
  Antara yang hadir mendengarkan taklimat berkenaan. – Gambar oleh Yusrin Junaidi

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China jadi contoh dunia bagi hak asasi manusia

  BEIJING, 5 DIS – China kelmarin menganjurkan seminar sempena ulang tahun ke-75 Deklarasi Hak Asasi Manusia Dunia di Beijing yang disertai lebih 70 peserta...