Sunday, March 26, 2023
29.2 C
Brunei

-

Beberapa polis ditembak dalam aksi kejar-mengejar

BUFFALO, NEW YORK, 31 MAC – Pancaran radio polis menangkap kekacauan di jalan-jalan Buffalo semasa mengejar kereta liar Selasa lalu di mana tiga pegawai dan pemandu yang melarikan diri ditembak.

“Saya ditembak! Saya ditembak!” seorang pegawai boleh didengari berkata sambil siren meraung di latar belakang.

Beberapa minit kemudian datang lagi suara mendesak: “Mereka masih menembak. Beberapa pegawai ditembak!”

Salah seorang daripada tiga pegawai yang terkena tembakan masih dirawat di hospital kelmarin ketika penyiasat membina semula pengejaran, yang meraung dari satu sisi bandar ke sisi lain dengan lelaki bersenjata itu melepaskan tembakan ke arah pegawai dari kenderaan yang bergerak.

Pemandu kereta itu juga berada di hospital selepas ditembak dan cedera oleh polis di persimpangan di hadapan balai polis, di mana pengejaran berakhir.

Tiada orang yang melihat terkena peluru terbang itu, yang menurut pihak berkuasa adalah luar biasa.

“Ia satu keajaiban bahawa tiada siapa yang mati,” kata Pesuruhjaya Polis Buffalo, Joseph Gramaglia pada sidang akhbar kelmarin.

Polis mengenal pasti lelaki bersenjata itu sebagai Kente Bell, 28, yang dimasukkan ke hospital dalam keadaan kritikal kelmarin menghadapi tuduhan cubaan membunuh.

Pengejaran bermula sekitar jam 6 petang waktu tempatan apabila kenderaan Bell didatangi di tempat letak kereta di taman tepi pantai oleh polis yang menganggapnya “mencurigakan,” kata Gramaglia. Pemandu itu menyerahkan pengenalan diri, tetapi kemudian memandu pergi.

Semasa polis mengejar, kenderaan itu beransur perlahan untuk membenarkan seseorang keluar. Selepas penumpang wanita itu keluar, tembakan bermula dari kereta, kata polis.

Pada transmisi radio, yang dirakam oleh Broadcastify.com, pegawai yang mengejar memanggil kedudukan kenderaan dan menjerit amaran.

Pada satu ketika, penghantar boleh didengari di radio berulang kali memberitahu pegawai untuk “menghentikan pengejaran!” tetapi pengejaran tersebut sama ada diteruskan atau disambung. – AP

Kenderaan polis dan pita tempat kejadian menghalang kawasan di mana tiga pegawai polis terkena tembakan semasa aksi kejar-mengejar di Buffalo, New York. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Xi jemput Sanchez adakan lawatan negara

MADRID, 24 MAC - Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez telah menerima jemputan daripada Presiden China, Xi Jinping untuk membuat lawatan negara ke Beijing ketika...
- Advertisment -