Saturday, December 2, 2023
27.2 C
Brunei

  -

  Beijing beri amaran kepada kapal perang AS

  BEIJING, 20 JAN – Sebuah kapal perang Amerika Syarikat (AS) yang berlayar melalui Laut China Selatan hari ini mencetuskan amaran dari tentera China, ketika ketegangan antara dua kuasa besar itu meningkat.

  Tentera laut AS mengatakan USS Benfold ‘melakukan hak mengemudi dan kebebasan di kawasan sekitar Pulau Paracel, selaras dengan undang-undang antarabangsa.’

  Pusat Kawalan Selatan Tentera Pembebasan Rakyat (PLA) China mengatakan kapal AS secara ‘haram’ memasuki sempadan perairan yang dianggap di bawah kedaulatannya.

  PLA ‘mengatur angkatan tentera laut dan udara bagi pengesanan, pemantauan dan memberi amaran serta mengusir kapal pemusnah itu,’ katanya dalam satu kenyataan.

  China menuntut hampir semua Laut China Selatan yang mana melaluinya trilion dolar perdagangan melintasi setiap tahun, dengan tuntutan bertindih dari negara-negara seperti Brunei, Malaysia, Filipina, Taiwan dan juga Vietnam.

  Diketuai oleh AS, pelbagai angkatan tentera laut Barat menjalankan ‘operasi kebebasan navigasi’ dikenali dalam kalangan tentera sebagai FONOP bagi menekan idea bahawa Laut China Selatan merupakan laluan perairan bebas antarabangsa.

  Pelayaran USS Benfold hari ini merupakan yang pertama daripada FONOP yang diisytiharkan tahun ini. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  AS$2.2 juta dilarikan perompak bersenjata

  NEW DELHI, 1 DIS – Perompak bersenjata melarikan 188 juta rupee (AS$2.2 juta) dari sebuah bank di negeri timur laut Manipur yang dilanda keganasan. Rompakan...