Beijing lapor 22 kes baharu virus

BEIJING, 21 JUN – Bandar China melaporkan 22 kes baharu koronavirus hari ini selepas usaha ujian besar-besaran telah mengumpulkan lebih dua juta sampel dalam perlumbaan untuk membendung penularan baharu.

Kluster baharu di Beijing telah menimbulkan kebimbangan kemunculan semula virus di China, yang sebahagian besar penyakit itu telah dikawal beberapa bulan kebelakangan.

Puluhan komuniti telah ditutup di luar bandar itu untuk membendung penularan dengan penduduk diberitahu untuk mengelak perjalanan tidak penting dan menutup sekolah.

Jangkitan baharu dilaporkan hari ini termasuk seorang jururawat – pekerja kesihatan pertama yang diuji positif sejak kemunculan semula penyakit itu beberapa minggu lalu.

Lebih 220 orang telah diuji positif dalam kluster baharu.

Agensi berita kerajaan Xinhua berkata pihak berkuasa tempatan telah mewujudkan lebih 2,000 tapak di seluruh bandar yang telah memperolehi 2.3 juta sampel.

Penularan baharu pertama kali muncul di pasar makanan borong, mencetuskan kebimbangan berhubung keselamatan bekalan makanan di bandar itu.

Penularan itu juga merebak ke Tongzhou, hab pentadbiran di Beijing di mana pejabat-pejabat kerajaan penting terletak, kata para pegawai kesihatan. Satu kes dilaporkan di kawasan itu pada Ahad.

China merekodkan 26 kes baharu di seluruh negara hari ini, termasuk tiga jangkitan domestik di wilayah Hebei, yang berjiran dengan Beijing. Salah seorang pesakit bekerja di pasar Xinfadi.

Pegawai kesihatan juga mengesahkan kes import baharu. Jangkitan dibawa masuk oleh rakyat China yang kembali telah dikira bagi majoriti kes baharu sehingga kluster Beijing. – AFP