Bekalan ilmu bakal jemaah umrah

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 15 NOV – Seramai 434 orang yang bakal mengerjakan ibadah umrah bersama At-Taqwa pada bulan ini dan Disember telah menghadiri Taklimat Pengurusan dan Penghayatan Ibadah Umrah anjuran At-Taqwa Travel Tours, hari ini.

Taklimat yang berlangsung di Hotel Antarabangsa Rizqun, Gadong itu merupakan sebahagian daripada usaha At-Taqwa untuk memberi pengetahuan yang mencukupi dan menyediakan jemaah dengan pengetahuan dalam menjalani ibadah umrah.

Pengarah Urusan At-Taqwa, Pengiran Haji Mohammad Rosdimar bin Pengiran Haji Omaralli menjelaskan, ini supaya para jemaah sentiasa menjaga segala perbuatan dan percakapan semasa berada di tanah suci nanti kerana tujuan untuk ke tanah suci adalah untuk mencari reda Allah.

Beliau turut memberitahu bahawa pihak pengurusan telah membuat inisiatif untuk mengungkayahkan aktiviti praktikal saie dan tawaf untuk jemaah bagi memberi pendedahan awal kepada mereka mengenai gambaran sewaktu mengerjakan ibadah umrah nanti.

Menurut beliau, selain menyiapkan jemaah umrah dari segi mental dan spiritual, taklimat itu juga bertujuan memberikan pengetahuan dan pendedahan sebelum berlepas.

Jemaah umrah yang mengikuti pakej At-Taqwa dibahagikan kepada 10 kumpulan dengan penerbangan pertama akan berlepas ke tanah suci pada 17 November ini, yang diketuai oleh Pengiran Haji Mohd Fakhrulrazi bin Pengiran Haji Omaralli.

Antara bakal jemaah umrah yang mengikuti pakej At-Taqwa.