Bekas calon presiden S’pura tubuh parti baharu

SINGAPURA, 18 Jan – Bekas pemimpin parti pemerintah dan calon presiden Singapura hari ini berkata beliau sedang berusaha untuk membentuk sebuah parti baharu menjelang pilihan raya umum yang dijangka berlangsung awal tahun ini.

Penganalisis berkata langkah Tan Cheng Bock, yang hampir mengalahkan calon de facto parti pemerintah pada pilihan raya presiden 2011 mampu mewakili satu cabaran kepada dominasi kerajaan terhadap sistem politik di negara itu.

Parti Tindakan Rakyat (PAP) telah memerintah negara bandar mewah itu sejak tahun 1959 dan mempunyai cengkaman kuasa yang kuat. Pilihan raya akan datang, di mana mereka dijangka menang, harus diadakan pada tahun 2021 tetapi spekulasi semakin meningkat tahun ini.

Langkah bekas penggubal undang-undang itu akan meningkatkan tekanan kepada kerajaan, bagaimanapun, dengan pilihan raya diadakan pada masa yang sensitif ketika keluarga pengasas negara bersedia menyerahkan jawatan perdana menteri kepada pemimpin generasi baharu. Menurut Tan, beliau telah memohon untuk mendaftarkan kumpulan baharu itu yang dikenali sebagai ‘Parti Progres Singapura’ dan menambah bahawa langkah itu adalah ‘rasa tanggungjawab’ untuk menangani kebimbangan masyarakat umum di negara itu.

Beliau berkata 12 orang telah memfailkan permohonan itu termasuk bekas anggota parti pemerintah yang lain.

Gambar fail yang diambil pada 28 Ogos 2011 menunjukkan calon presiden Singapura Tan Cheng Bock (dua kiri) menyapa penyokongnya sambil menunggu keputusan pilihan raya presiden di Stadium Jurong East. – AFP

“Selama bertahun-tahun kami telah menemui akar umbi, bertemu ramai warga Singapura dari semua lapisan masyarakat,” kata doktor perubatan berusia 78 tahun itu dalam satu kenyataan.

“Kami mengadakan perbincangan kumpulan berinteraksi dengan ramai orang, mendengar masalah mereka, mendengar ketakutan mereka dan merasakan kesakitan mereka.”

Lee Morgenbesser, pakar Asia Tenggara dari Universiti Griffith di Australia berkata langkah itu ‘penting’ kerana Tan Cheng Bock telah menjadi tokoh PAP yang berpengaruh.

“Ia boleh memberikan alternatif yang sah kepada PAP,” katanya tetapi memberi amaran bahawa ini tidak mungkin berlaku serta-merta.

Sekiranya diluluskan, parti itu akan menyertai kumpulan pembangkang lain memberikan sedikit tentangan terhadap PAP. – AFP