Bekas diktator tentera Bangladesh meninggal dunia

DHAKA, 14 JULAI – Bekas diktator tentera Bangladesh Hussain Muhammad Ershad meninggal dunia hari ini pada usia 89 tahun, selepas berminggu-minggu terlantar di sebuah hospital di Dhaka.

Jeneral Ershad memerintah Bangladesh hampir sedekad sebelum digulingkan dalam peningkatan pro-demokrasi pada 1990 dan telah dipenjara selama bertahun-tahun atas tuduhan rasuah.

Dia meninggal dunia akibat komplikasi usia tua, kata Kazi Firoz Rashid, seorang rakan sekerja dan anggota parlimen dari Parti Jatiya memberitahu AFP. Jurucakap Angkatan Tentera Abdullah bin Zaid mengesahkan kematiannya.

Ershad, yang juga penyair terkenal, adalah ketua angkatan tentera Bangladesh pada 1982 apabila mengambil kuasa dalam rampasan tanpa darah selepas menyingkirkan kerajaan yang dipilih.

Pemerintahannya dicemari keputusan kontroversi untuk menjadikan Islam agama rasmi kepada negara majoriti Islam dengan sistem sekular.

Dalam ulasan kepada wartawan tempatan dari penjara pada 1996, beliau berkata ‘kegagalan paling besar beliau ialah terlalu berlembut memerintah negara dengan hati seorang penyair’.

Walaupun berdepan banyak kes, Ershad muncul sebagai salah seorang broker utama kuasa Bangladesh pada 1990an selepas Parti Jatiya menjadi parti politik ketiga terbesar negara itu.

Sejak digulingkan oleh Perdana Menteri Sheikh Hasina dan ketua pembangkang utama Khaleda Zia, kedua-dua wanita itu menjadi musuh ketat, dengan kerajaan tahun lalu memenjarakan Zia selama sedekad berhubung tuduhan rasuah.

Bekas jeneral itu menjadi sekutu utama Hasina dan kekal popular di daerah kelahirannya di utara negara itu dari mana dia dipilih sebagai anggota parlimen enam kali berturut-turut. – AFP

Para pegawai tentera Bangladesh mengusung keranda bekas presiden Hussain Muhammad Ershad di Dhaka, kelmarin. – AFP