Bekas ketua keselamatan HK tawar jadi pemimpin

HONG KONG, 6 APRIL – Seorang bekas ketua keselamatan Hong Kong yang tegas, yang disekat oleh Amerika Syarikat (AS) kerana peranannya dalam menghapuskan perbezaan pendapat China hari ini mengisytiharkan tawarannya untuk menjadi pemimpin seterusnya di bandar itu.

John Lee, yang menyelia tindak balas polis terhadap protes demokrasi yang besar tiga tahun lalu dan tindakan keras berikutnya, meletak jawatan daripada kerajaan untuk bertanding sebagai pemimpin Hong Kong.

“Sekiranya Kerajaan Rakyat Pusat meluluskan peletakan jawatan saya, saya akan memaklumkan kepada anda langkah seterusnya secara terperinci,” katanya kepada pemberita tanpa mengambil sebarang soalan.

Lee, 64, telah dilaporkan secara meluas oleh media tempatan dan penyokong setia kerajaan sejak kebelakangan ini sebagai pilihan utama Beijing – dan terdapat tanda-tanda yang semakin meningkat beliau adalah calon tunggal bagi jawatan terbabit.

Memetik sumber, South China Morning Post hari ini melaporkan bahawa Beijing tidak mahu sesiapa pun bersaing dengan Lee.

Pemimpin Hong Kong tidak dipilih secara popular, punca protes demokrasi selama bertahun-tahun yang telah dihancurkan secara menyeluruh dalam dua tahun lalu. – AFP

John Lee semasa bercakap pada sidang media di Hong Kong pada 6 April. – AFP