Bekas kuari jadi syurga burung terancam

EARITH, UNITED KINGDOM – Alam semula jadi menuntut semula wilayahnya di sebuah kuari di timur England yang diubah menjadi rizab yang menawarkan perlindungan penting kepada unggas terancam.

Dengan tanah lembap, kawasan paya Fens di luar Cambridge menjadi habitat menarik buat burung bittern, yang tersenarai terancam di UK pada 2015.

Hari ini bangau, dengan bulu coklat bergaris-garis berada dalam senarai Amber yang kurang kritikal tetapi masih terancam.

“Ia benar-benar satu pembuktian bagaimana bekerja dengan rakan kongsi, tindakan tegas yang besar pada skala besar kami boleh mengeluarkan spesies daripada senarai merah itu,” kata Chris Hudson, pengurus tapak kanan di Royal Society for the Protection of Birds’ (RSPB) Rizab Semula Jadi Ouse Fen, kira-kira 120 kilometer di utara London.

Walaupun burung yang sukar difahami itu tidak muncul ketika AFP melawat pada pagi musim sejuk Januari, lima peratus daripada bittern UK kini bersarang di Ouse Fen.

Chris Hudson, Pengurus Kanan Tapak Fen Drayton Lakes & Ouse (kiri) dan Richard Gregory, Ketua Pemantauan, Sains Pemuliharaan (kanan) memantau menggunakan teropong di Rizab Fen RSPB Ouse di Willingham, Cambridgeshire, timur England. – AFP

Populasi bittern di rizab hari ini lebih besar daripada jumlah keseluruhan di seluruh negara pada 1990an, apabila senarai spesies terancam RSPB pertama kali diterbitkan, kata Hudson.

Kepupusan serangga

Edisi terbaharu Birds of Conservation Concern diterbitkan pada Disember 2021 dan kini termasuk 70 spesies dalam senarai merah, lebih dua kali ganda angka apabila laporan pertama diterbitkan pada 1996.

Sekitar 30 peratus daripada 245 spesies burung British Isles kini dalam bahaya. Antara spesies baharu dalam senarai itu ialah house martin dan swift, burung berhijrah yang terbang beribu-ribu kilometer dari Afrika tengah dan selatan setiap musim bunga untuk membiak di Eropah.

Richard Gregory, ketua pemantauan di Pusat Sains Pemuliharaan RSPB, menyalahkan kemerosotan populasi terutamanya pada perubahan penggunaan tanah di UK, Eropah dan seterusnya, telah menghalang burung daripada mencari makanan dan meluaskan habitatnya.

“Kemerosotan burung ini mungkin memberitahu kita tentang kemerosotan besar dalam biojisim serangga, yang menjadi kebimbangan sebenar bagi pemuliharaan di seluruh Eropah baru-baru ini, dan mungkin fenomena lebih luas,” katanya.

“Jadi kita memerlukan lebih banyak penyelidikan, tetapi itu adalah tanda amaran sebenar tentang bagaimana persekitaran berubah di sekeliling kita.

“Tetapi kami juga tahu apabila awda menguruskan, melindungi habitat dan burung, ia boleh pulih kembali,” kata Gregory sambil menunjuk helang yang ‘megah’, pupus di Kepulauan British pada awal abad ke-20.

Disebabkan program perlindungan dan pengenalan semula, burung pemangsa itu tidak lagi dalam senarai merah dan hari ini terdapat sekitar 123 pasang helang laut di UK.

Jadikan keadaan lebih baik

Di rizab Ouse Fen pada awal Januari terdapat burung bangau putih besar yang jarang ditemui dari famili bangau dan burung paya, burung pemangsa yang terancam yang jumlahnya telah pulih semula selepas usaha pemuliharaan berdekad-dekad.

Campuran mensiang merah, air terbuka dan padang rumput pada 2010 dan dikunjungi oleh 20,000 orang setahun, sedang dipulihkan dari tanah telah dijadikan sebagai kuari pasir dan kerikil terbesar di Eropah.

Sepanjang hayat projek yang sedang berjalan, kira-kira 28 juta tan agregat sedang digali dari tanah, meninggalkan lubang yang kini dipenuhi air dan mensiang telah menggembirakan burung.

“Tugas kami di sini adalah untuk mencipta semula keadaan habitat yang betul yang akan membawa kembali bittern,” kata Hudson. Ini termasuk “banyak peluang memberi makan untuk mendapatkan sumber mangsa haiwan itu se-perti ikan, dan terutamanya belut”. – AFP