Sunday, April 2, 2023
22.4 C
Brunei

-

Bekas Menteri dijatuhi hukuman penjara 2 tahun

SEOUL, KOREA SELATAN, 3 FEB – Mahkamah Korea Selatan hari ini menjatuhkan hukuman penjara dua tahun kepada bekas Menteri Kehakiman, Cho Kuk, selepas dia didapati bersalah mencipta bukti tauliah palsu untuk membantu anak-anaknya masuk ke sekolah berprestij, satu skandal yang menggegarkan kerajaan sebelum ini dan mencetuskan bantahan besar-besaran.

Cho juga didapati bersalah menyalahgunakan kuasanya semasa berkhidmat sebagai pembantu kanan kepada bekas Presiden Moon Jae-in. Dia menyekat siasatan terhadap bekas pegawai Suruhanjaya Perkhidmatan Kewangan yang dilihat rapat dengan Moon yang akhirnya ditangkap kerana menerima rasuah daripada ahli perniagaan.

Tetapi Mahkamah Daerah Pusat Seoul memutuskan untuk tidak meletakkan Cho di bawah tahanan serta-merta, atas alasan dia bukan ancaman yang hendak melarikan diri dan isterinya sudah menjalani hukuman penjara atas pertuduhan yang berkaitan dengan anak-anak mereka. Cho memberitahu pemberita selepas keputusan itu bahawa dia bercadang untuk merayu, dan jika dia berbuat demikian dalam tempoh tujuh hari dia akan keluar dari penjara sehingga sekurang-kurangnya rayuan keputusan dibuat.

Keputusan itu mencetuskan kemarahan penduduk yang mengutuk bekas profesor undang-undang Universiti Kebangsaan Seoul dan ikon liberal, yang kebangkitan politiknya semasa kerajaan Moon telah dianggap sebagai calon presiden masa depan.

“Saya akan merayu pertuduhan yang dibuat terhadap saya dan mengemukakan hujah yang lebih jujur di mahkamah,” kata Cho kepada pemberita selepas keputusan itu dibuat. Dia berlalu tanpa menjawab sebarang soalan.

Selepas berkhidmat sebagai setiausaha kanan hal ehwal awam Moon, Cho awalnya dilantik sebagai Menteri Kehakiman pada 2019 tetapi terpaksa meletak jawatan beberapa bulan kemudian selepas timbul dakwaan bahawa dia bersubahat dengan isterinya untuk memalsukan dokumen dan sijil untuk membantu anak perempuan mereka masuk ke sekolah perubatan. Pasangan itu kemudiannya menghadapi tuduhan yang sama mengenai pendidikan anak lelaki mereka.

Cho memohon maaf atas kelebihan yang diterima oleh anak perempuannya semasa dia meletak jawatan sebagai menteri kehakiman tetapi dengan tegas menafikan salah laku undang-undang.

Tuduhan itu mengejutkan negara yang bergelut dengan jurang kaya-miskin yang semakin melebar dan di mana remaja bekerja keras dalam persekitaran sekolah yang sangat kompetitif kerana menamatkan pengajian dari universiti elit dilihat penting untuk prospek kerjaya. – AP

Bekas Menteri Kehakiman, Cho Kuk tiba di Mahkamah Daerah Pusat Seoul di Seoul, Korea Selatan, hari ini. Mahkamah hari ini menjatuhkan hukuman penjara 2 tahun kepada Cho. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hayashi bakal lawat China di tengah-tengah ketegangan

TOKYO, 31 MAC - Menteri Luar Jepun, Yoshimasa Hayashi hari ini berkata beliau akan mengadakan lawatan ke China hujung minggu ini untuk berbincang dengan...
- Advertisment -