Wednesday, June 7, 2023
27.9 C
Brunei

  -

  Bekas presiden Brazil disoal siasat kes pemalsuan vaksin

  BRASILIA, 17 MEI – Bekas presiden Brazil, Jair Bolsonaro kelmarin bercakap kepada polis selama berjam-jam sebagai sebahagian daripada siasatan ke atas dakwaan pemalsuan sijil vaksin COVID terhadap dirinya dan kalangan orang dalamnya.

  Bolsonaro, yang kediamannya diserbu sebagai sebahagian daripada penyiasatan yang sama awal bulan ini, tiba di ibu pejabat polis persekutuan di Brasilia sekitar jam 1:40 tengah hari (1640 GMT) menaiki kereta dengan tingkap gelap, dan meninggalkan tempat tersebut empat jam kemudian tanpa bercakap kepada akhbar, kata seorang jurugambar AFP.

  Semasa kira-kira tiga jam memberikan keterangan kepada polis, bekas presiden itu yang skeptikal terhadap vaksin menafikan terlibat dalam dakwaan plot itu, kata penasihat Bolsonaro, Fabio Wajngarten di Twitter.

  Bolsonaro ‘menjawab semua soalan,’ menurut Wajngarten, dan, “Mengulangi bahawa dia tidak pernah divaksinasi, bahawa dia tidak mengetahui sebarang perbuatan untuk memalsukan, menyelitkan, atau penyelewengan dalam kad vaksinasinya serta anak perempuannya.”

  Polis persekutuan berkata mereka menemui satu skim di mana pembantu tertinggi Bolsonaro, kolonel tentera Mauro Cid, didakwa menyusup rangkaian hubungan dalam sistem kesihatan dan kerajaan untuk mendapatkan sijil vaksin palsu untuk Bolsonaro, anak perempuan bekas presiden, dirinya, isteri dan anak perempuannya, dan dua lagi pembantu bekas presiden itu.

  Polis berkata terdapat bukti Bolsonaro ‘mengetahui sepenuhnya’ tentang penipuan dalam sistem rekod vaksinasi elektronik Kementerian Kesihatan, yang mereka katakan bertujuan untuk membolehkan kalangan orang dalam anti-vaksin mengelak keperluan perjalanan antarabangsa dan sekatan pandemik lain. – AFP

  Gambar bertarikh 3 Mei lalu menunjukkan bekas presiden Brazil, Jair Bolsonaro bercakap kepada akhbar di luar rumahnya selepas ejen Polis Persekutuan menjalankan waran geledah dan rampasan. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  NZ ambil tindakan penggunaan vape

  WELLINGTON, 6 JUN - New Zealand akan mengambil tindakan tegas terhadap penggunaan vape atau rokok elektronik untuk melindungi golongan mudanya, umum Menteri Kesihatan Ayesha...
  - Advertisment -