Wednesday, December 6, 2023
32.4 C
Brunei

  -

  Bekas presiden Sri Lanka boleh masuk ke Thailand

  BANGKOK, 10 OGOS – Bekas Presiden Sri Lanka Gotabaya Rajapaksa boleh masuk ke Thailand seperti yang diminta oleh kerajaan negaranya, tetapi untuk tempoh sementara.

  Ketua Pengarah Jabatan Penerangan dan Jurucakap Kementerian Luar Thailand, Tanee Sangrat dalam satu kenyataan berkata pertimbangan untuk membenarkan Gotabaya masuk adalah berdasarkan hubungan mesra yang sudah lama terjalin antara kedua-dua negara.

  “Sebagai pemegang pasport diplomatik Sri Lanka, bekas presiden (Gotabaya) boleh masuk ke Thailand tanpa visa untuk tempoh 90 hari, mengikut Perjanjian Pengecualian Visa 2013 antara Thailand dan Sri Lanka.

  “Beliau boleh tinggal sementara dengan tujuan perjalanan seterusnya. Tidak ada permohonan suaka politik,”  katanya ketika diminta mengulas laporan mengenai pergerakan Gotabaya ke Thailand dari Singapura.

  Bagaimanapun, beliau tidak mendedahkan bila Gotabaya akan tiba tetapi media tempatan melaporkan  beliau dijangka tiba di Thailand pada Khamis.

  Thailand akan menjadi negara persinggahan sementara kedua Gotabaya di Asia Tenggara.

  Bekas presiden itu melarikan diri dari Sri Lanka ke Singapura pada 14 Julai melalui Maldives di tengah-tengah bantahan besar-besaran terhadap krisis ekonomi terburuk negara pulau itu dalam tempoh tujuh dekad.

  Bulan lalu, kementerian luar Singapura mengeluarkan kenyataan yang mengesahkan bahawa Gotabaya dibenar masuk ke Singapura atas kapasiti “lawatan peribadi”.

  Jurucakap MFA Singapura berkata Gotabaya tidak meminta suaka dan tidak diberikan sebarang suaka. – Bernama

  Gambar bertarikh 22 September 2021 ketika Gotabaya Rajapaksa berucap di Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu ke-76 di ibu pejabat PBB, di New York. Rajapaksa boleh masuk ke Thailand tetapi untuk tempoh sementara. – Xinhua
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China jadi contoh dunia bagi hak asasi manusia

  BEIJING, 5 DIS – China kelmarin menganjurkan seminar sempena ulang tahun ke-75 Deklarasi Hak Asasi Manusia Dunia di Beijing yang disertai lebih 70 peserta...