Bekas sekolah diberi nafas baharu

KOREA SELATAN – Hampir 400 bangunan sekolah yang kosong, terutamanya di kawasan luar bandar, terbiar selepas ditutup kerana kekurangan pelajar, menurut data kerajaan Korea Selatan.

Kementerian Pendidikan Korea Selatan mempunyai tugas yang berat untuk memberi nafas baharu kepada bilik darjah yang terbiar.

Sehingga Mei tahun lepas, sebanyak 3,855 sekolah telah ditutup di seluruh Korea Selatan dalam tempoh hampir 40 tahun sejak 1982, menurut data yang dikumpul oleh Kementerian Pendidikan Korea Selatan, apabila bilangan pelajar menurun kepada hanya 60.3 peratus daripada tahap 1990.

Data mengenai status semasa sekolah ditutup menunjukkan 64.6 peratus daripada semua sekolah yang ditutup, atau 2,491, telah dijual manakala 354 digunakan sebagai kemudahan latihan belia oleh pejabat bandar atau wilayah. Jumlah bangunan sekolah yang telah disewakan berjumlah 617 buah.

Daripada 393 sekolah terbiar di 17 bandar dan wilayah, Wilayah Gyeongsang Selatan menyaksikan bilangan terbesar bangunan sekolah kosong yang tidak digunakan ialah 91, diikuti oleh Wilayah Jeolla Selatan (89), Wilayah Gyeongsang Utara (63), Wilayah Gangwon (45). Wilayah Seoul dan Gyeonggi masing-masing mempunyai dua dan 16 sekolah.

Sekolah Rendah Hansan Cawangan Yongho lama di Tongyeong, yang terletak di pantai selatan Korea Selatan. – ANN/The Korea Herald
Muzium Pendidikan Deokpojin, yang terletak di Gimpo, Wilayah Gyeonggi, ialah sebuah muzium persendirian yang ditubuhkan oleh pesara guru untuk isterinya. – ANN/The Korea Herald

Banyak percubaan untuk mengambil bangunan sekolah kosong yang berakhir dengan kegagalan kerana penduduk tempatan, yang menyumbang kepada penciptaan sekolah dengan menderma plot milik keluarga, menentang penjualannya kepada syarikat swasta, kata seorang pegawai di Pejabat Pendidikan Wilayah Gyeongnam.

“Mereka berharap kerajaan tempatan akan membeli sekolah kosong untuk mengubahnya menjadi sesuatu yang memberi perkhidmatan kepada bandar dan komuniti mereka,” katanya, sambil menambah harga purata untuk tanah sekolah dan bangunan di wilayah itu berjumlah lebih 1 bilion won (AS$842,000).

Memandangkan penggunaan bangunan sekolah dihadkan kepada tujuan tertentu oleh undang-undang seperti yang berkaitan dengan pendidikan, kebajikan sosial, budaya, kemudahan sukan awam dan yang direka untuk meningkatkan kekayaan penduduk tempatan, kerajaan perbandaran dan wilayah berjuang untuk menghasilkan idea apa yang perlu dilakukan dengan mereka.

Berikut ialah senarai bangunan sekolah kosong yang telah menjalani atau dirancang untuk menjalani pengubahsuaian unik untuk menarik pelancong dan menyumbang kepada komuniti tempatan.

Tongyoung Cat School

Sekolah Rendah Hansan Cawangan Yongho lama di Tongyeong, yang terletak di pantai selatan Korea Selatan, akan ditukar menjadi tempat perlindungan kucing. Bilik darjah akan digunakan untuk menempatkan kucing liar serta memudahkan pengambilan haiwan itu ke rumah kekal.

Pegawai menjangkakan pendapatan tempatan akan meningkat dengan mengupah doktor haiwan dan pekerja pemastautin lain serta menjual produk berkaitan kucing di sana. Sekolah kucing akan dibuka pada bulan April.

Taman Samcheok Miro

Taman itu dibuka pada 2017 selepas bandar Samcheok membeli plot Sekolah Rendah Miro Cawangan Doota dalam usaha untuk merangsang masyarakat kampung.

Terletak berhampiran Laut Timur dan kaki Gunung Dutasan, taman ini terdiri daripada pusat pengalaman tauhu dan bunga liar serta restoran dan kafe. Pengunjung boleh menikmati berkayak di kolam yang terletak di taman, di mana mereka juga boleh menaiki kereta luncur pada musim sejuk.

Muzium Pendidikan Deokpojin

Muzium Pendidikan Deokpojin, yang terletak di Gimpo, Wilayah Gyeonggi, ialah sebuah muzium persendirian yang ditubuhkan oleh pesara guru Kim Dong-sun untuk isterinya Lee In-sook, yang kehilangan penglihatannya akibat kemalangan kereta semasa bekerja sebagai guru sekolah rendah.

Kim mengasaskan muzium itu dengan geran persaraannya apabila Lee berputus asa kerana tidak dapat mengajar pelajar.

Muzium itu menarik ramai pelawat serta pelajar dan keluarga dengan menghidupkan semula kenangan nostalgia zaman kanak-kanak dengan Lee menjalankan kelas muzik dengan instrumen buluh di bilik darjah lama.

Lebih 1,000 barangan pendidikan dari zaman akhir Joseon, zaman penjajah Jepun dan zaman moden dipaparkan.

Perkampungan Buku Haeri

Sebuah sekolah yang ditutup di Gochang, Wilayah Jeolla Utara, telah ditukar menjadi perpustakaan gergasi di mana pelawat boleh membaca buku yang sedang menjalani proses penulisan dan penerbitan.

Pusat ini menggalakkan pengunjung menulis buku selepas menikmati pengalaman ekologi, budaya, sejarah dan seni Gochang seperti ladang garam, dolmen dan pansori. Sejak dibuka pada 2006, pusat itu telah menerbitkan 100 buku melalui pelbagai program termasuk sekolah penyair, sekolah kartun dan kem penerbitan. – ANN/The Korea Herald