Thursday, December 7, 2023
27.5 C
Brunei

  -

  Bekas senator yang lawan tindakan keras Duterte terhadap dadah dibebaskan

  MANILA, 14 NOV – Mahkamah Filipina pada kelmarin membebaskan dengan ikat jamin seorang bekas senator yang dipenjarakan lebih enam tahun lalu atas tuduhan dadah yang menurutnya direka untuk menutup siasatannya terhadap tindakan keras Presiden Rodrigo Duterte terhadap dadah haram.

  Parlimen Kesatuan Eropah, beberapa penggubal undang-undang Amerika dan pakar hak asasi manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah lama menuntut pembebasan Leila de Lima, yang ditahan sebagai senator pembangkang pada Februari 2017 dalam apa yang mereka sebut sebagai penganiayaan politik oleh Duterte dan sekutunya dan satu tamparan hebat kepada demokrasi Filipina.

  Duterte, yang tempoh penggalnya selama enam tahun berakhir pada Jun tahun lalu, menegaskan kesalahannya, berkata saksi memberi keterangan dia menerima bayaran daripada raja dadah yang dipenjarakan.

  Hakim Mahkamah Perbicaraan Wilayah Gener Gito pada kelmarin mengubah keputusan awal tahun ini dan membenarkan permintaan de Lima dan empat tertuduh bersama untuk diikat jamin semasa dibicarakan dalam kes dadah terakhir. Dua lagi kes dadah tidak boleh jamin terhadapnya telah ditolak.

  Berpuluh-puluh penyokong de Lima bersorak di luar selepas keputusan itu diumumkan di pinggir bandar Muntinlupa di ibu negara, di mana pengiring polis bersenjata membawanya dari tahanan dalam konvoi keselamatan.

  “Ia benar-benar perasaan yang tidak dapat digambarkan. Saya bermula dari kosong kehidupan yang mereka cuba musnahkan,” de Lima memberitahu The Associated Press sejurus selepas jaminannya diluluskan. “Ini adalah kebebasan. Ia sangat berharga.”

  Duta EU, Luc Veron berkata membebaskan de Lima daripada tahanan adalah langkah penting bagi kedaulatan undang-undang di Filipina dan menyatakan harapan bahawa penyelesaian baki pertuduhan akan dipercepatkan.

  Jabatan Negara Amerika zsyarikat (AS) mengalu-alukan pembebasan de Lima selepas hampir tujuh tahun ditahan atas tuduhan dadah bermotif politik.

  Menyedari bahawa dua kes sudah dijatuhkan terhadapnya, jurucakap Matthew Miller berkata, AS menggesa Filipina untuk menyelesaikan kes yang selebihnya dengan cara yang konsisten dengan kewajipan dan komitmen hak asasi manusia antarabangsanya. – AP

  Bekas senator Leila de Lima (tengah) melambai selepas dia dibebaskan dari pusat tahanan polis di Camp Crame di Quezon City, Filipina pada kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...