Bekerja untuk ECRL, impian jadi kenyataan- Hakimi

KUALA LUMPUR – “Senang dapat kembali ke tapak pembinaan,” kata Hakimi Razak ketika dia berdiri di tapak pembinaan jambatan Landasan Kereta Api Pantai Timur (ECRL), sebuah projek infrastruktur utama di Malaysia.

Hakimi, 35, berkerja sebagai pengurus QAQC untuk Syarikat Pembinaan Komunikasi China (CCCC), kontraktor utama ECRL.

Walaupun cuaca panas di tropika dan kenyataan bahawa dia tidak dapat kembali ke keluarganya setiap hari dari tapak pembinaan di negeri Pahang, Malaysia, Hakimi lebih suka bekerja di lokasi daripada bekerja dari rumah.

Dia telah bekerja dari rumah pada pekerjaan pendokumentasian sebelumnya, ketika Malaysia berada di bawah langkah-langkah ketat untuk membendung penularan COVID-19, di mana projek ECRL juga terhenti.

“Bagi saya, dalam sektor pembinaan, lebih baik berada di tempat kerja, kerana lebih senang kita bekerja ketika berada di tapak pembinaan,” katanya kepada media baru-baru ini.

Tapak pembinaan terowong Kuantan di Pahang. – Xinhua
Hakimi Razak (kanan) iaitu pengurus QAQC untuk Syarikat Pembinaan Komunikasi China (CCCC) ketika bertugas di tapak pembinaan jambatan ECRL. – Xinhua

Gambar menunjukkan tapak pembinaan jambatan Landasan Kereta Api Pantai Timur (ECRL), di Negeri Pahang, Malaysia. – Xinhua

Kegembiraan untuk kembali bekerja juga dikongsi oleh Goh Sem Yen, pembantu kesihatan, keselamatan dan persekitaran (HSE) di sebuah pejabat bahagian di negeri Terengganu.

“Saya rasa saya berada di rumah dan telah kembali ke keluarga besar,” katanya.

Ketika dia dan rakan sekerja tempatan terpaksa bekerja dari rumah kerana wabak virus, mereka selalu mendapat perhatian daripada rakan mereka dari China dan dibayar seperti biasa, kata Goh.

“Pada waktu itu, kami berharap dapat kembali bekerja seawal mungkin,” katanya kepada media, “Saya senang bekerja di sini. Walaupun sibuk setiap hari, saya selalu dapat belajar perkara baharu, sambil memberi sumbangan kepada projek ini. “

Penyambungan semula pembinaan ECRL sepanjang 640km dibuat dengan langkah pencegahan yang ketat terhadap COVID-19 yang diambil oleh Schol bahkan sejak awal wabak.

Menurut Dong Yan, pengurus bahagian CCCC ECRL, langkah-langkah ketat itu merangkumi pembahagian ruang pejabat, dengan pembersihan biasa, jarak fizikal, dan pengesanan kesihatan dan ujian COVID-19 kakitangan.

Pihak pengurusan telah mengambil langkah berjaga-jaga sambil terus memberitahu kakitangannya mengenai perkembangan terbaharu COVID-19 di seluruh dunia, bahkan sebelum wabak dikesan di Malaysia, kata Dong.

“Semua kakitangan kami dapat mengikuti langkah-langkah setempat terhadap COVID-19,” katanya. “Saya rasa itulah sebab mengapa kakitangan kami dapat kembali bekerja sebaik sahaja projek itu disambung semula.”

Langkah-langkah itu juga memberi keselamatan kepada Hakimi dan rakan-rakannya. “Semua orang merasa selamat dengan langkah berjaga-jaga ini,” katanya.

Bai Yinzhan, pengarah urusan Pembinaan Komunikasi China (ECRL), berkata setakat ini tidak ada kes COVID-19 yang dilaporkan di kalangan kakitangan CCCC ECRL.

“Kami telah memberikan kepentingan yang sama dengan penyambungan semula pekerjaan dan langkah-langkah pencegahan terhadap wabak tersebut,” katanya, sambil menambahkan bahawa kakitangan tempatan dan penyertaan tempatan akan memainkan peranan yang lebih besar lagi dalam pembinaan ECRL selanjutnya, dengan tujuan untuk memberi manfaat kepada masyarakat setempat.

“Kami akan meneruskan prinsip penyesuaian tempat dengan membawa lebih banyak kontraktor, pembekal dan kakitangan tempatan ke projek ini,” katanya.

ECRL bergerak dari hab pengangkutan terbesar di Pelabuhan Klang dan melintasi semenanjung ke negeri Kelantan di timur laut Malaysia, yang diharapkan dapat meningkatkan hubungan dan membawa pertumbuhan yang lebih seimbang ke negara ini dengan menghubungkan wilayahnya yang kurang maju di Pantai Timur dengan ekonomi di Pantai Barat setelah siap pada tahun 2026.

Menurut Bai, kerja-kerja telah dimulai di lebih dari 80 lokasi di sepanjang jalan tersebut, termasuk di terowong, jambatan, dan landasan.

Hakimi berkata bekerja untuk ECRL adalah salah satu impiannya menjadi kenyataan. “Saya ingin menyelesaikan apa yang saya mulakan, jadi saya tidak sabar untuk menyelesaikan projek ini dengan CCCC, walaupun mungkin memerlukan masa enam atau tujuh tahun lagi,” katanya. – Xinhua