Belanda sekadar seri 2-2 di Montenegro

THE HAGEUE, 14 NOV – Kapten pasukan Belanda, Virgil van Dijk menyifatkan prestasi separuh masa kedua pasukannya dalam keputusan seri 2-2 di Montenegro kelmarin sebagai ‘mengerikan’ dan ‘keterlaluan’ kerana harapan Piala Dunia mereka masih belum ditentukan.

Belanda akan layak ke pusingan akhir di Qatar tahun depan dengan kemenangan di Podgorica dan mereka dilihat sudah bersedia selepas dua gol dari Memphis Depay memberi mereka mendahului 2-0.

Bagaimanapun, Ilja Vukotic menandakan penampilan sulung antarabangsanya dengan gol pada minit ke-82 untuk memberi harapan kepada pasukan tuan rumah dan empat minit kemudian Nikola Vujnovic melakukan percubaan tandukan untuk meraih keputusan seri.

“Cara kami bermain pada separuh masa kedua adalah keterlaluan,” kata pemain bintang Liverpool, Van Dijk kepada penyiar Belanda NOS.

“Kami sentiasa mahu memiliki bola, kami semua ingin bermain bola sepak, menyerang dan menjaringkan gol. Tetapi bola sepak juga mengenai mengetahui cara untuk bertahan.

Reaksi pemain-pemain Belanda meraikan selepas menjaringkan gol dalam perlawanan kelayakan Piala Dunia menentang Montenegro kelmarin. – AFP

“Itulah yang belum kami lakukan malam ini. Permainan kami amat teruk. Kami sepatutnya layak di sini.”

Belanda masih menakluki Kumpulan G tetapi hanya dua mata di depan Turki, yang melepasi enam gol terhadap Gibraltar.

Mereka akan menerima kunjungan Norway di Rotterdam pada hari Selasa dalam pusingan akhir perlawanan manakala Turki akan berkunjung ke Montenegro.

“Pujian harus diberikan kepada Montenegro, kami sepatutnya menang, sudah tentu selepas mendahului dua gol,” tambah Van Dijk.

“Sekarang kami akan menentang Norway pada hari Selasa tanpa kehadiran peminat (kerana sekatan COVID-19). Kami mesti lebih baik daripada malam ini.” – AFP