Wednesday, June 7, 2023
33.6 C
Brunei

  -

  Beli, belajar tanaman hidroponik

  Gambar Bernama

  KUALA PILAH – Deretan pelbagai sayuran segar hidroponik di Aininaz Farm, di Jalan Sungai Dua, Kampung Kuala Dioh di sini, umpama awda berada di Cameron Highlands dan pengunjung pastinya berasa tenang kerana dapat menikmati kehijauan pokok di sekelilingnya.

  Uniknya Aininaz Farm ini, pelanggan bukan sahaja boleh membeli sayur-sayuran segar tetapi dapat belajar mengendalikan tanaman hidroponik dengan kaedah yang bersesuaian hasil tunjuk ajar usahawan muda Nor Aine Jamaluddin, 24 tahun.

  Menceburi bidang tanaman hidroponik ternyata memberi manfaat kepada siswazah lulusan Sarjana Muda Sains Ekologi Biodiversiti, Universiti Malaya itu untuk mengembangkan kemahirannya sebagai petani muda moden yang kreatif serta berdaya saing.

  “Tercetusnya idea komersialkan tanaman hidroponik apabila Aininaz Farm memenangi pertandingan komuniti NS Fest tahun lepas, kemudian pegawai pertanian mendorong kami mengembangkan tanaman ini.

  “Saya ambil peluang itu dan membuat permohonan geran insentif siswazah tani, kebetulan keluarga ada tanah untuk diusahakan.

  Benih tanaman hidroponik yang diusahakan Nor Aine Jamaluddin di rumah hijau Aininaz Farm yang terletak di Jalan Sungai Dua, Kampung Kuala Dioh, baru-baru ini.
  Nor Aine Jamaluddin ketika berada di rumah hijau Aininaz Farm.
  Tanaman hidroponik yang diusahakan Nor Aine Jamaluddin.
  Nor Aine Jamaluddin (kanan) melayan pengunjung yang melihat lebih dekat tanaman di rumah hijau Aininaz Farm.
  Nor Aine Jamaluddin memeriksa tanaman di rumah hijau Aininaz Farm.

  “Geran tersebut digunakan untuk bina infrastruktur serta mengkomersialkan tanaman hidroponik ini,” katanya kepada Bernama.

  Beliau berkata terdapat 1,500 jenis sayur-sayuran yang ditanam di rumah hijau berkeluasan 50×15 kaki persegi itu antaranya sawi putih, sawi bunga, sawi Cameron, kangkung, bayam dan serta salad yang kini mendapat permintaan tinggi di pasaran.

  Mengakui bukan mudah untuk mendapat pekerjaan pada masa kini, Nor Aine bersyukur mempunyai keluarga yang sentiasa menyokong dari segi kewangan dan tenaga untuk merealisasikan impiannya mengusahakan sayur-sayuran organik menerusi kaedah tanaman hidroponik.

  Anak bongsu daripada lima beradik itu berkata meskipun mendapat geran berjumlah RM10,000, abang dan kakaknya banyak membantunya dari segi kewangan tambahan termasuk bersama-sama membina sendiri infrastruktur tanaman dilengkapi saliran air tanpa mengupah pihak lain.

  Katanya projek hidroponik dimulakan pada September tahun lepas dan benih sayuran pertama yang disemai pada 22 Oktober 2022, sudah mencecah jualan RM5,000 dalam tempoh enam bulan.

  Menurut Nor Aine, beliau memilih untuk bekerja sendiri kerana yakin dengan potensi perniagaan sayuran hidroponik yang mempunyai tawaran tinggi di pasaran serta budaya masyarakat yang memilih makanan organik untuk kekal sihat.

  “Kalau diikutkan, permintaan sangat tinggi dari restoran tetapi kami hanya mampu bekalkan mengikut jumlah yang ada sahaja, ini kerana perniagaan ini masih baharu, saya melihat potensinya besar dan akan kembangkan pada masa akan datang.

  “Saya juga mahu berkongsi ilmu Ekologi Biodiversiti kepada masyarakat serta menggalakkan orang ramai bertani kerana ia sesuatu yang seronok dilakukan tanpa mengira peringkat umur,” katanya yang turut berpuas hati dengan maklum balas pelanggan mengenai kesegaran sayurannya.

  Nor Aine berkata Aininaz Farm menggunakan racun serangga organik yang diformulasi sendiri iaitu berbeza dengan racun serangga kimia di pasaran kerana ia bukan sahaja dapat menjaga tanaman malah dapat melindungi serangga daripada mati akibat diracun.

  “Maksudnya, racun serangga buatan saya sendiri ini tidak membunuh serangga itu sebaliknya hanya menghalau serangga, tetapi pemantauan perlu dilakukan lebih kerap,” katanya.

  Selain itu katanya, rumah hijau tersebut sedang dalam perancangan untuk dikembangkan sebagai kawasan ekopelancongan memandangkan kawasan seluas 0.4 hektar itu berpotensi sebagai tapak perkhemahan yang cantik seperti di Cameron Highlands.

  “Rata-rata pengunjung yang pertama kali berkunjung di sini pasti ingat kami menanam strawberi, mungkin kawasan ini seperti di Cameron Highlands, permukaan berbukit di tanah milik keluarga saya ini juga sesuai dijadikan tapak perkhemahan kerana dikelilingi pokok-pokok hutan,” katanya. – Bernama

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  NZ ambil tindakan penggunaan vape

  WELLINGTON, 6 JUN - New Zealand akan mengambil tindakan tegas terhadap penggunaan vape atau rokok elektronik untuk melindungi golongan mudanya, umum Menteri Kesihatan Ayesha...
  - Advertisment -