Belia Masjid Prihatin 2.0 kutip lebih $20,000

Oleh Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 2 NOV – Dalam tempoh sebulan, dari 18 September hingga 18 Oktober lalu, Program Belia Masjid Prihatin 2.0 telah berjaya mengumpul sejumlah $21,632.80 hasil sumbangan orang ramai menerusi akaun bank.

Program yang diadakan buat kali kedua itu merupakan salah satu sarana kepada orang ramai untuk menyumbang kewangan yang akan digunakan untuk membeli barangan keperluan bagi petugas barisan hadapan yang bertungkus-lumus demi negara.

Di samping itu juga, program juga adalah untuk memberi sokongan dan bantuan buat para pesakit COVID-19.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan, pembelian barang-barang berjalan seiring sumbangan diterima mengikut keperluan yang dinyatakan oleh Kementerian Kesihatan, manakala penyerahan barang-barang sumbangan pula dilakukan setiap hujung minggu kepada petugas barisan hadapan dan pesakit COVID-19 secara berganti.

Barang-barang makanan telah disampaikan kepada petugas barisan hadapan di beberapa buah tempat seperti pusat pengasingan, pusat vaksinasi dan pusat ujian swab.

Program berkenaan diharap dapat membantu meringankan sedikit sebanyak bebanan para petugas barisan hadapan negara dan para pesakit, serta semoga segala sumbangan diberkati Allah SWT.

Program Belia Masjid Prihatin merupakan inisiatif beberapa buah belia masjid yang dikenali aktif di Negara Brunei Darussalam seperti Belia Masjid Ashabul Akhyar, Belia Masjid Ashabul Haliim, Belia Masjid Ash-Shaliheen, Kumpulan Belia ‘Ibadur Rahman, Kumpulan Syababul Iman, Belia Syababurroja dan Belia Masjid RPN Kampung Pandan.

Antara tujuan atau objektif program adalah sebagai bentuk sokongan dan motivasi kepada para barisan hadapan dan pesakit yang disahkan positif, sebagai sebuah platform yang rasmi dan legal untuk masyarakat menyalurkan sumbangan, dan bagi bersama-sama mendidik jiwa masyarakat untuk menjadi lebih prihatin kepada mereka yang memerlukan di samping memaksimumkan fungsi belia masjid sebagai badan sukarelawan yang bernaung di bawah Jabatan Hal Ehwal Masjid.

Hasil kutipan daripada orang ramai digunakan untuk membeli barang keperluan untuk petugas barisan hadapan dan pesakit COVID-19.
Sumbangan turut disalurkan ke pusat pengasingan di Kem Latihan Program Khidmat Bakti Negara (PKBN), Temburong.
Antara sumbangan yang diserahkan kepada Kementerian Kesihatan.
Antara sumbangan yang diserahkan ke pusat pengasingan di Mahad Islam Brunei.