Tuesday, October 3, 2023
33.4 C
Brunei

  -

  Belia Rwanda berkecimpung dalam perniagaan buluh

  KIGALI – Semakin ramai belia Rwanda beralih kepada perniagaan pembuatan perabot dan anyaman berasaskan buluh selepas mengikuti latihan kemahiran daripada pakar buluh China dalam usaha menangani pengangguran belia di Rwanda, sebuah negara yang dilingkungi daratan di timur tengah Afrika.

  Di pusat latihan pemprosesan buluh (membuat perabot dan menganyam) terletak di Pusat Perniagaan Inkubasi Masaka, di sektor Masaka, daerah Kicukiro di Kigali, ibu negara Rwanda, beberapa anak muda menyaksikan pemprosesan produk buluh.

  Pakar China dari China-Aid Rwanda Bamboo Team telah menjalankan projek latihan tentang penanaman, pemprosesan dan penggunaan buluh di Rwanda sejak 2009.

  “Pakar-pakar Cina memperkenalkan penanaman dan pemprosesan buluh di negara kami. Mereka menyokong kami dengan peralatan pemprosesan buluh dan melatih kami tentang cara mengusahakan buluh, menuai dan memprosesnya menjadi produk akhir untuk kegunaan rumah seperti perabot, bakul, penggantung lampu, hiasan, pencungkil gigi dan antara lain,” jelas Irenee Gumyushime, salah seorang pelajar di pusat itu kepada Xinhua dalam temu bual eksklusif.

  Katanya, pemprosesan buluh membolehkan beliau dan rakan sekerja memperoleh kemahiran dan kepakaran yang diperlukan untuk bekerja sendiri yang merupakan faktor utama mengurangkan pengangguran belia di negara ini.

  Yu Qinhong kelihatan berbincang bersama salah seorang pelajarnya berkaitan projek perabot buluh. – Xinhua
  Pakar pemprosesan buluh, Yu Qinhong mengajar pelajar membuat perabot buluh di pusat latihan pemprosesan buluh yang terletak di Pusat Perniagaan Inkubasi Masaka, Kigali, Rwanda. – Xinhua
  Kelihatan seorang wanita menganyam menggunakan buluh. – Xinhua

  “Pakar Cina mengajar kami kemahiran memproses buluh dan saya kini pakar dalam pembuatan perabot. Saya juga seorang jurulatih di pusat itu. Saya berterima kasih kepada pakar Cina atas usaha mereka dalam menjadikan kehidupan kami lebih baik melalui latihan ini,” kata Gumyushime.

  Beliau menegaskan mereka kini menghadapi cabaran untuk mendapatkan peralatan baharu untuk pemprosesan buluh, kerana peralatan yang sedia ada sudah lama dan usang, dengan mengatakan China-Aid Rwanda yang menyokong mereka telah dihentikan secara berperingkat.

  Gumyushime berkata, terdapat 20 pelajar di pusat itu terlibat dalam pemprosesan buluh dan antaranya adalah sembilan orang wanita.

  Menurutnya, pelajar pusat itu mampu menghasilkan pelbagai jenis perabot untuk rumah dan pejabat, atau kawasan lain dan sudah ada pasaran produk buluh di Rwanda.

  “Daripada pemprosesan buluh, saya mampu menjana pendapatan untuk menampung kehidupan saya dan pada masa sama saya menyelamatkan alam sekitar,” kata Gumyushime.

  Jean de Dieu Niyonkuru, seorang lagi pelajar di pusat itu, memberitahu Xinhua dia pakar dalam pembuatan perabot buluh selepas belajar daripada pakar pemprosesan buluh Cina.

  “Saya menyertai pusat ini pada 2015 di mana saya dilatih oleh pakar Cina dalam pemprosesan buluh untuk tempoh enam bulan. Saya juga menghabiskan tiga bulan lagi untuk latihan amali sambil menerima sokongan bimbingan daripada orang Cina,” kata Niyonkuru.

  “Orang Cina juga menawarkan saya peluang untuk pergi ke China untuk mendapatkan latihan lanjut mengenai pemprosesan buluh. Saya kini berjaya dengan baik. Terdapat perniagaan yang baik dalam produk buluh.”

  Niyonkuru mengaitkan semua kejayaannya dalam pembuatan perabot buluh hasil latihan kepakaran yang hebat oleh pakar China.

  “Semua perabot rumah, seni dan kraf saya dibuat berasaskan buluh kerana saya mempunyai minat yang besar terhadap produk buluh. Rezeki saya bergantung kepada pemprosesan buluh. Saya berterima kasih kepada orang Cina kerana menyokong saya dan rakan-rakan saya untuk meningkatkan taraf hidup kami melalui pemprosesan buluh,” kata Niyonkuru.

  Bercakap kepada Xinhua, Yu Qinhong, pakar Cina di pusat itu, berkata dia telah melatih pelajar Rwanda di pusat itu tentang cara membuat produk berkualiti daripada buluh untuk menarik lebih ramai pelanggan.

  “Rwanda sesuai untuk membangunkan industri buluh. Mereka mempunyai bahan mentah buluh dan populasi besar orang muda dan Rwanda seperti produk buluh,” kata Yu.

  Yu menganggap iklim kering Rwanda sesuai untuk perabot buluh, yang menghalang kulat daripada merosakkan perabot buluh.

  “Saya telah berada di sini selama lebih sedekad. Saya mempunyai perasaan yang mendalam terhadap orang Rwanda. Dari awal, tidak ada satu buluh pun yang negara kita habiskan untuk latihan, dan saya mempunyai kewajipan untuk menyatukan hasilnya,” kata Yu.

  “Saya gembira melihat hasil kerja bantuan China yang pengeluaran dan anyaman buluh berkembang menjadi industri yang membolehkan lebih ramai golongan muda memperoleh wang.” – Xinhua

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  24 termasuk 12 anak damit maut dalam 24 jam di hospital

  NEW DELHI, 3 OKT - Sekurang-kurangnya 24 pesakit, separuh daripadanya anak damit baru lahir telah meninggal dunia dalam tempoh 24 jam lepas di sebuah...