Bengkel vokasional persiap graduan untuk pasaran buruh

KAHERAH – Seorang profesor kejuruteraan membawa sekumpulan pelajar melakukan lawatan ke bengkel latihan vokasional yang luas, Bengkel Luban, di Universiti Ain Shams yang berpusat di Kaherah, untuk memperkenalkan kursus yang terdapat di sana kepada mereka.

Di bawah kerjasama di antara Kolej Teknikal Vokasional Industri Ringan Tianjin China, Kolej Teknikal Pengangkutan Tianjin dan Universiti Ain Shams Mesir, Bengkel Luban ditubuhkan untuk memberi latihan vokasional bagi belia Mesir dan mempersiapkan mereka untuk pasaran buruh.

Dibuka pada akhir November 2020, Bengkel Luban meliputi kawasan seluas 1,200 meter persegi, terbahagi kepada tiga bahagian latihan. Jumlah kos peralatan bengkel adalah 9.35 juta yuan (kira-kira AS$1.4 juta).

Bahagian pertama direka untuk melatih para pelajar mengenai aplikasi dan penyelenggaraan peralatan kawalan berangka komputer, yang kedua untuk teknologi aplikasi tenaga baharu dan yang ketiga untuk teknologi aplikasi dan penyelenggaraan kenderaan.

Didorong oleh pengalaman yang berjaya dari bengkel yang sama di China, Presiden Universiti Ain Shams Mahmoud al-Metini menyambut baik idea untuk mewujudkan Bengkel Luban, menunjukkan penghargaannya atas sumbangan kedua-dua kolej di Tianjin.

Mohamed Ahmed Awad, pengarah eksekutif Bengkel Luban di Universiti Ain Shams Mesir, ketika ditemui pemberita. – Xinhua
TO GO WITH “Feature: Chinese vocational workshop in Egypt prepares graduates for labor market” (Xinhua/Sui Xiankai)
Kelihatan Mohamed Ahmed Awad memberikan penerangan kepada para pelatih di Bengkel Luban. – Xinhua

Di bengkel, kelihatan sebuah kereta SUV berwarna putih di satu sudut bahagian untuk latihan mengenai teknologi penyelenggaraan kenderaan, sementara pengarah bengkel menunjukkan kepada pelajar sebuah pameran di sudut lain di sebelah layar besar yang menampilkan bahagian-bahagian kenderaan dan bagaimana mereka berfungsi.

Dia kemudian membawa pelajar ke bahagian tenaga baharu dan menunjukkan kepada mereka satu unit pengeluaran tenaga suria dan bagaimana ia berfungsi.

Mohamed Ahmed Awad, pengarah eksekutif Bengkel Luban, mengatakan bengkel dibuka semula sebulan yang lalu setelah ditutup sebagai langkah membendung penyebaran wabak COVID-19.

Bengkel telah menyediakan dua kursus latihan dan ketika ini adalah yang ketiga, kata profesor, sambil menambah sekurang-kurangnya 20 lagi pelajar akan menyertai bengkel dalam beberapa hari.

“Bengkel Luban meningkatkan pengalaman praktikal pelajar dan memberi mereka peluang untuk menerapkan pengetahuan teori. Ini adalah langkah besar dalam perkembangan pendidikan, terutama bagi pelajar kejuruteraan,” kata Awad.

Dia juga membincangkan rancangan masa depan untuk menjadikan bengkel itu sebagai kolej bebas dengan dua ijazah Mesir-Cina yang diberikan kepada graduan.

Ibrahim Abdel Ghaffar, seorang pelajar berusia 22 tahun di Fakulti Kejuruteraan, telah menerima latihan di Bengkel Luban selama dua minggu. Dia memuji program latihan khusus dan makmal lengkap yang disediakan oleh bengkel.

“Saya secara praktikal menerapkan apa yang saya pelajari di fakulti melalui program latihan bengkel,” katanya.

“Projek Bengkel Luban adalah kejayaan antara universiti Mesir dan China,” kata Omar Mohamed el-Husseiny, dekan Fakulti Kejuruteraan.

“Ini akan meningkatkan kemahiran pelajar dan interaksi mereka di masa depan dengan pasaran buruh,” kata dekan kepada Xinhua, sambil menunjukkan bahawa “latihan praktikal jauh lebih penting daripada latihan teori, terutama dalam bidang kejuruteraan.” – Xinhua