Benin sambut kembali khazanah dari Perancis

CONTONOU – Diiringi bunyi gendang, tarian dan air mata, Benin baru-baru ini menyambut kembali hampir 30 khazanah Diraja yang diambil dari negara Afrika Barat semasa pemerintahan kolonial Perancis lebih 130 tahun lalu.

Artifak itu, beberapa daripadanya dianggap suci di Benin, tiba di ibu kota ekonomi Cotonou dengan kapal terbang sebelum dibawa dengan tiga trak, diiringi kuda, ke istana presiden.

Pemulangan artifak itu datang ketika panggilan meningkat di Afrika agar negara-negara Barat menyerahkan kembali rampasan penjajah dari muzium mereka.

Britain, Belgium, Belanda dan Jerman juga telah menerima permintaan daripada negara-negara Afrika untuk memulangkan khazanah yang hilang.

Di Benin kelmarin, beratus-ratus orang dari seluruh negara memenuhi kawasan jalanan untuk menyaksikan khazanah itu tiba.

Orang dewasa dan kanak-kanak, kebanyakannya berpakaian pakaian tradisional mereka yang berwarna-warni, bertepuk tangan ketika kenderaan tersebut berlalu, ada yang tunduk ke tanah, yang lain menangis dan bersilang tangan sebagai tanda hormat.

Presiden Benin, Patrice Telon bercakap dalam upacara pengembalian artifak di istana presiden di Contonou. – AFP

Sebuah kumpulan mempersembahkan tarian dalam upacara meraikan pengembalian artifak yang dianggap suci di Benin. – AFP

“Saya berasa beremosi,” kata presiden Benin, Patrice Talon, jelas tersentuh, sebelum menyampaikan ucapan selama 30 minit yang memberi tumpuan kepada perpaduan negara.

“Ia adalah simbol kepulangan jiwa kita ke Benin, identiti kita,” kata presiden itu.

Presiden Talon dan menteri kebudayaan negara itu telah mengembara pada Selasa lalu ke Paris untuk membawa pulang 26 artifak itu, sebahagian daripada usaha Presiden Perancis, Emmanuel Macron untuk memulihkan warisan Afrika.

Martine Vignon Agoli-Agbo, seorang penduduk di utara Benin, mengembara bersama dua anak perempuannya lebih 500 kilometer untuk menyaksikan kepulangan artifak itu.

“Ia sangat mengharukan,” beritahunya kepada AFP.

“Saya tidak ingin diberitahu tentang detik ini. Dan jika anak-anak saya bersama saya, ia adalah supaya satu hari nanti mereka akan dapat memberitahu anak-anak mereka sendiri.”

“Apabila trak itu melepasi saya, saya mengigil. Saya melutut, meletakkan dahi ke tanah, sebagai tanda kesetiaan,” kata Marcel Hounkonnou, seorang ahli pertukangan, kepada AFP.

“Semua objek yang disentuh oleh raja-raja ini, nenek moyang kita, artifak itu mewakili mereka dengan sesuatu cara hari ini,” katanya.

Antara karya tersebut ialah patung totem dari kerajaan purba Abomey di selatan Benin masa kini serta takhta Raja Behanzin, yang dirampas semasa pemecatan istana Abomey oleh tentera kolonial Perancis, pada tahun 1892.

Apabila kenderaan tersebut tiba di kawasan kediaman presiden, dua gadis kecil, berpakaian putih dan memakai rantai, menumpahkan air sebagai persembahan ke tanah.

Peti yang mengandungi takhta kepunyaan Raja Ghezo, yang memerintah kerajaan Abomey antara 1818 dan 1858, telah diturunkan di atas permaidani merah.

Penari melakukan ritual dari kerajaan lama, serta kerajaan lain yang membentuk Benin, sebelum ia menjadi sebuah negara.

Selepas upacara itu, raja Abomey waktu kini, Sagbadjou Glele, yang hadir semasa upacara itu bersama pemimpin tradisional lain, memberitahu AFP tentang emosinya yang luar biasa.

“Saya tidak dapat menjelaskan ke-gembiraan yang menakluki diri saya. Benda-benda ini ditakdirkan untuk kembali. Lambat laun ia akan kembali supaya kata-kata yang diucapkan oleh nenek moyang kita dapat dipenuhi.”

Di Perancis, kebanyakan artifak Afrika disimpan oleh muzium Quai Branly, yang telah memulakan semakan koleksinya untuk mengenal pasti karya yang dikatakan oleh sesetengah pihak diperoleh melalui keganasan atau paksaan.

Penggubal undang-undang Perancis tahun lalu meluluskan rang undang-undang membenarkan Paris memulangkan artifak kepada kedua-dua Benin dan Senegal, satu lagi bekas jajahan Perancis.

Di Benin, mereka akan dipamerkan di beberapa tempat, termasuk bekas kubu Portugal di Ouidah, sementara menunggu pembangunan sebuah muzium di Abomey.

Bagi Didier Marcel Houenoude, profesor sejarah seni Benin, pengembalian karya ‘mewakili di atas semua pemulihan maruah’.

Ia juga ‘digunakan untuk pembinaan semula ingatan. Ia bukan sahaja orang dan objek yang telah dirampas, tetapi juga ingatan’.

Ada yang dirampas oleh pentadbir kolonial, tentera atau doktor dan diturunkan kepada keturunan yang seterusnya menderma kepada muzium di Eropah dan Amerika Syarikat.

Tetapi yang lain adalah hadiah kepada mubaligh atau diperoleh oleh pengumpul seni Afrika pada awal abad ke-20 atau ditemui oleh ekspedisi saintifik.

Laporan pakar yang ditugaskan oleh Macron mengira kira-kira 90,000 karya Afrika di muzium Perancis, 70,000 daripadanya di Quai Branly sahaja.

Nigeria berkata bulan lalu ia telah bersetuju dengan Jerman mengenai pemulangan ratusan apa yang dipanggil Benin Gangsa – plak logam dan arca dari abad ke-16 hingga ke-18 yang dicuri dari istana Kerajaan Benin purba di Nigeria masa kini. – AFP