Berat Kim Jong Un kurang 20kg, masih sihat

SEOUL, 28 OKT – Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un baru-baru ini kehilangan kira-kira 20kg berat badan, namun masih sihat dan cuba mempertingkatkan kesetiaan awam kepadanya ketika berdepan masalah ekonomi memburuk, agensi perisikan Korea Selatan memaklumkan ahli parlimen hari ini.

Perkhidmatan Perisikan Kebangsaan memberikan penilaian itu semasa taklimat ringkas tertutup di parlimen, mengatakan ia menggunakan teknik perisikan tiruan, satu analisis video beresolusi super ke atas Kim dan kaedah penyiasatan lain bagi keadaannya, kata dua ahli parlimen yang menghadiri sesi itu.

Kesihatan Kim menjadi tumpuan dunia luar dalam beberapa bulan kebelakangan ini kerana dia tampak lebih kurus dalam foto-foto dan video media dikeluarkan agensi berita kerajaannya. Kim, 37, belum melantik secara umum penggantinya dan beberapa pakar mengatakan sakit mendadak boleh mencetuskan huru-hara di negara bersenjata nuklear miskin itu.

Menurut seorang ahli parlimen, Kim Byung-kee, berat Kim Jong Un kurang daripada 140kg kepada 120kg namun masih sihat.

Pengurangan berat badannya kemungkinan hasil usahanya untuk memperbaiki penampilannya, menurut pemerhati di Korea Utara. – AFP

Gambar kombo Kim Jong Un yang kelihatan berisi dan sedikit kurus. – AP