Monday, March 27, 2023
21.9 C
Brunei

-

Beri masa, ruang kepada Damok cipta nama

SEPANG, 3 MAC – Wakil tunggal Malaysia dalam Kejuaraan Motosikal Dunia Syarifuddin Azman, atau lebih dikenali sebagai Damok, perlu diberi masa untuk mencipta nama dalam perlumbaan kelas Moto3 itu.

Bekas pelumba Moto2 Malaysia, Azlan Shah Kamaruzaman percaya Damok akan menempa kejayaan membanggakan, sekiranya semua pihak memberi ruang secukupnya untuk pelumba pasukan MTHelmets-MSI itu membuktikan kemampuan dalam musim penuh pertamanya tahun ini.

“Bagi saya Damok memang ada potensi tinggi untuk jadi pelumba profesional bertaraf antarabangsa cuma beliau perlu diberikan waktu secukupnya, baginya berasa selesa di dalam kejuaraan tersebut.

“Damok pasti berjaya sekiranya beliau mampu bertahan lebih lama dalam Moto3 nanti,” katanya kepada pemberita selepas majlis pelancaran Malaysia Speed Festival (MSF) 2023, di sini.

Damok membuat kemunculan sulung di pentas Moto3 pada musim 2021 atas tiket wildcard ketika mewakili PETRONAS Sprinta Racing dengan menamatkan perlumbaan di tempat ke-13 di Grand Prix (GP) Aragon, Alcaniz, Sepanyol.

Pemuda berasal dari Selangor itu kemudiannya membuat empat penampilan, juga atas tiket wildcard, pada musim lepas dengan berlumba di GP Portugal, Sepanyol, Catalunya dan Malaysia.

Dalam pada itu, Azlan tekad memberi tentangan sengit dalam usahanya untuk muncul sebagai juara keseluruhan pada kejuaraan Kejuaraan Motosikal Asia (ARRC) 2023 selepas sekadar menduduki tempat ketujuh dengan 82 mata, musim lepas.

Mengenai MSF, Azlan menyifatkan kejohanan itu sebagai acara yang sangat penting bagi kalendar sukan permotoran negara, selain memberi peluang untuk pelumba amatur bersaing bersama pelumba profesional. – Bernama

Damok perlu diberi masa untuk mencipta nama dalam perlumbaan kelas Moto3.- Bernama
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Menteri luar NZ luah kerisauan terhadap china

BEIJING, 26 MAC - Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta telah menyatakan kebimbangan kepada China mengenai sebarang peruntukan bantuan mematikan untuk menyokong Rusia dalam...
- Advertisment -