Beriga perancangan persaraan

BANDAR SERI BEGAWAN, 31 OGOS – Dalam usaha meningkatkan lagi kesedaran tentang kepentingan perancangan persaraan sebelum tibanya hari persaraan nanti, Tabung Amanah Pekerja (TAP) meneruskan lagi siri Jerayawara 10 Years Towards Retirement di Dewan Teater, Bangunan Kementerian Kewangan dan Ekonomi, hari ini.

Jerayawara merupakan inisiatif berterusan TAP yang mana sasarannya adalah ahli-ahli TAP yang akan bersara dalam tempoh 10 ke 15 tahun akan datang, menurut kenyataan yang dikeluarkan TAP.

Antara lain, TAP mengongsikan beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan dalam membuat perancangan persaraan seperti menetapkan matlamat pendapatan persaraan dengan mengenal pasti keperluan semasa bersara nanti dan tindakan yang perlu diambil sekarang bagi mengecapi matlamat berkenaan.

TAP turut menerangkan mengenai caruman sukarela yang membolehkan ahli menambah simpanan ke dalam skim TAP dan SCP untuk meningkatkan lagi jumlah simpanan bagi kegunaan persaraan nanti.

Selain itu, TAP juga turut mengongsikan mengenai aplikasi mudah alih ‘TAP Brunei’ di mana ahli boleh membuat perkiraan anggaran simpanan TAP dan SCP mereka setelah bersara nanti serta mengetahui anggaran simpanan yang diperlukan berdasarkan pendapatan persaraan yang diinginkan.

Jerayawara diteruskan dengan taklimat mengenai perancangan kewangan yang disampaikan oleh pakar perancang kewangan yang diiktiraf dari Bank Baiduri yang menyentuh mengenai pendapatan dan gaya hidup serta kepentingan memiliki perancangan kewangan yang teratur dengan menggunakan kaedah-kaedah yang bersesuaian seperti simpanan, perlindungan kewangan dan pelaburan.

Menurut kenyataan, jerayawara juga disertai oleh Unit Biro Kredit dan Unit Isu Pengguna Kewangan dari Autoriti Monetari Brunei Darussalam dengan menyediakan perkhidmatan konsultasi dan penyediaan laporan kredit peserta dan pemberigaan mengenai dengan pentingnya mengelak dari penipuan-penipuan kewangan seperti skim cepat kaya.

Jerayawara serupa akan diteruskan lagi kepada ahli-ahli TAP dalam kumpulan sasaran yang sama pada masa akan datang.

Antara yang menghadiri Jerayawara 10 Years Towards Retirement anjuran TAP di Dewan Teater, Bangunan Kementerian Kewangan dan Ekonomi, kelmarin. – Gambar serahan TAP