Thursday, November 30, 2023
25.8 C
Brunei

  -

  ‘Berisiko berpecah’

  YANGON, 9 NOV – Presiden Myanmar yang disokong junta berkata negara itu berisiko untuk berpecah jika tentera tidak dapat menumpaskan serangan bersama kumpulan bersenjata etnik di sepanjang sempadan dengan China, lapor media kerajaan negara itu hari ini.

  Pertempuran telah berlaku selama hampir dua minggu di seluruh negeri Shan utara berhampiran sempadan China, menunjukkan apa yang dikatakan penganalisis sebagai cabaran ketenteraan terbesar kepada junta sejak ia merampas kuasa pada 2021.

  “Jika kerajaan tidak menguruskan insiden yang berlaku di wilayah sempadan dengan berkesan, negara itu akan berpecah kepada pelbagai bahagian,” kata Myint Swe kelmarin, menurut Global New Light of Myanmar.

  Tentera Perikatan Demokratik Kebangsaan Myanmar, Tentera Pembebasan Kebangsaan Ta’ang dan Tentera Arakan berkata mereka telah merampas puluhan pos tentera dan menyekat laluan perdagangan penting ke China.

  Junta telah mengakui kehilangan kawalan ke atas hab perdagangan utama, tetapi tidak mengulas mengenai perkembangan pertempuran selama beberapa hari.

  Myint Swe membuat kenyataan itu pada mesyuarat Majlis Pertahanan dan Keselamatan Negara, yang dihadiri ketua junta, Min Aung Hlaing dan pegawai tinggi tentera yang lain.

  Sebelum ini, Myint Swe adalah naib presiden dalam kerajaan yang dipilih secara demokrasi di bawah pemerintahan Aung San Suu Kyi yang digulingkan oleh tentera pada tahun 2021.

  Beliau kemudian dilantik sebagai pemangku presiden oleh junta.

  “Kestabilan sedikit sebanyak dapat dipulihkan dengan pengorbanan nyawa tentera junta,” katanya, tanpa memberikan butiran lanjut. – AFP

  Gambar AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China gesa gencatan senjata menyeluruh segera

  BEIJING, 30 NOV - China hari ini menggesa ‘gencatan senjata kemanusiaan yang berterusan’ dalam konflik Israel-Hamas dalam kertas jawatan yang dikeluarkan oleh kementerian luarnya. "Pihak-pihak...