Berjuang demi kehidupan yang lebih baik

SHIBERGHAN, AFGHANISTAN – “Impian saya adalah untuk melihat persekitaran yang bersih dan keadaan hidup yang lebih baik bagi semua orang di sekeliling saya dan saya akan melakukan yang terbaik untuk melihat impian saya terwujud suatu hari nanti,” jelas Mohammad Nasir Haidari, 12.

Mengumpulkan barang-barang yang dapat digunakan semula dari kotak sampah di kota Shiberghan, ibu kota provinsi Jawzjan utara, anak jalanan itu mengatakan bahawa tujuannya untuk membersihkan adalah, di satu pihak, untuk mencari nafkah dan di sisi lain, memastikan kawasan itu bersih dan selamat.

“Saya dapat memperoleh sekitar 150 Afghanis (kira-kira AS$2 dolar) sehari dari menjual barang-barang yang boleh digunakan semula yang saya kumpulkan dari tong sampah untuk menyara keluarga saya,” bisik Haidari.

Anak yang berbudi pekerti itu mengatakan kepada media bahawa selain mengumpulkan barang-barang yang dapat digunakan semula, dia juga membuang sampah dari kawasan perumahan ke ladang atau ladang yang terbiar untuk menjaga kebersihan kawasan perumahan.

“Setiap orang di kota, tanpa mengira usia atau jantina, mempunyai tanggungjawab untuk menjaga kebersihan kota,” anak yang rajin itu mempertahankan.

Mohammad Nasir Haidari (kanan) membantu adiknya membuat kerja sekolah. – Xinhua
Mohammad Nasir Haidari (kanan) meninggalkan rumahnya untuk mencari barang-barang yang dapat digunakan semula dari kotak sampah di kota Shiberghan, ibu kota provinsi Jawzjan utara, Afghanistan.

Afghanistan, menurut Haidari, telah menderita lebih dari empat dekad akibat peperangan dan begitu juga dengan penduduk, bandar dan kota, konflik itu juga telah merugikan alam sekitar.

“Persekitaran yang tercemar adalah ibu dari semua penyakit,” kata remaja itu, sambil menambah, “persekitaran yang bersih mewujudkan masyarakat yang baik dan orang yang sihat.”

Untuk menunjukkan penghargaan mereka terhadap anak yang bercita-cita tinggi dan mendorongnya mengejar impiannya, pihak berkuasa tempatan secara simbolik melantik Haidari sebagai ketua Jabatan Alam Sekitar Provinsi sehari pada hujung minggu untuk sambutan Minggu Alam Sekitar.

Selama ini, Haidari meminta orang ramai untuk mengganti beg belanja plastik mereka dengan yang diperbuat daripada kertas atau kapas.

“Beg plastik adalah salah satu perkara yang paling berbahaya yang mencemarkan masyarakat kita dan menyebabkan sebilangan besar masalah persekitaran,” kata Haidari semasa ucapan pendeknya. – Xinhua