Monday, November 28, 2022
23.1 C
Brunei

-

Berjuta-juta berisiko kelaparan di Selatan Sudan

JUBA, 3 NOV – Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran dalam laporan hari ini hampir lapan juta orang di Selatan Sudan, atau dua pertiga daripada penduduk di negara itu, berdepan risiko kebuluran.

Salah satu negara termiskin di dunia, Sudan Selatan telah menghabiskan lebih separuh daripada hayatnya sebagai negara berperang, dengan hampir 400,000 orang maut semasa perang saudara selama lima tahun yang berakhir pada 2018.

“Kebuluran dan kekurangan zat makanan semakin meningkat merentasi banjir, kemarau, dan kawasan yang dilanda konflik di Sudan Selatan, dengan sesetengah komuniti mungkin menghadapi kebuluran jika bantuan kemanusiaan tidak dikekalkan dan langkah penyesuaian iklim tidak dipertingkatkan,” katanya.

Laporan bersama oleh Pertubuhan Makanan dan Pertanian, dana kanak-kanak PBB UNICEF dan Program Makanan Sedunia berkata perkadaran orang yang menghadapi tahap ketidakamanan makanan dan kekurangan zat makanan yang tinggi ‘berada pada tahap tertinggi pernah’, melebihi tahap yang dilihat walaupun semasa konflik di 2013 dan 2016.

Ia berkata seramai 7.76 juta orang mungkin menghadapi masalah kekurangan makanan yang teruk semasa April-Julai 2023 manakala 1.4 juta kanak-kanak akan kekurangan zat makanan.

Laporan itu menyalahkan gabungan konflik, keadaan makroekonomi yang lemah, peristiwa iklim yang melampau, dan kos makanan dan bahan api yang meningkat serta penurunan dalam pembiayaan untuk program kemanusiaan.

“Kami berada dalam mod pencegahan kebuluran sepanjang tahun dan telah menghalang hasil yang paling teruk, tetapi ini tidak mencukupi,” kata Makena Walker, pemangku pengarah negara untuk WFP di Sudan Selatan, dalam satu kenyataan. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea Selatan lancar bas pandu sendiri

SEOUL, 25 NOV – Ibu negara Korea Selatan melancarkan laluan bas pandu sendiri pertama hari ini, sebahagian daripada uji kaji yang dikatakan jurutera berhasrat...
- Advertisment -