Thursday, June 1, 2023
34.4 C
Brunei

  -

  Berkenan adakan lawatan ke NSW

  Oleh Nurdiyanah R.
  Gambar serahan Tentera Laut Amerika Syarikat

  BANDAR SERI BEGAWAN, 21 MAC – Duli Yang Teramat Mulia Paduka Seri 920 Mejar (U)Pengiran Muda ‘Abdul Mateen baru-baru ini, telah berkenan mengadakan lawatan dua hari ke Naval Special Warfare (NSW) yang berpangkalan di West Coast, Coronado, California.

  Menurut kenyataan yang dikeluarkan Kedutaan Amerika Syarikat (AS) di Negara Brunei Darussalam, semasa lawatan berkenaan, Duli Yang Teramat Mulia yang juga mejar di Angkatan Bersenjata Diraja Brunei (ABDB) telah berkenan meluangkan masa bersama Komander Perintah NSW, Laksamana Muda Keith B. Davids, dan kakitangan NSW untuk membincangkan bidang-bidang kerjasama untuk masa depan.

  Laksamana Muda Keith B. Davids dipetik menyatakan bahawa salah satu keutamaan beliau adalah untuk mengukuhkan hubungan dengan negara maritim yang berpemikiran sama, memperdalam kesalingoperasian dan kerjasama strategik.

  “Lawatan Duli Yang Teramat Mulia menyerlahkan kepentingan keupayaan operasi khas negara kita untuk menghadapi cabaran yang dihadapi bersama khususnya di Indo-Pasifik,” ujarnya.

  Semasa lawatan itu, Duli Yang Teramat Mulia turut berkenan menerima penjelasan mengenai gambaran keseluruhan program prestasi manusia NSWG-1 yang terdiri daripada latihan kekuatan dan kesihatan, perubatan sukan, psikologi prestasi, pemakanan prestasi, dan penyelidikan serta teknologi yang berkaitan dengan prestasi manusia di mana program berkenaan menggunakan pendekatan holistik untuk menyelaraskan sumber bagi prestasi dan pemulihan yang optimum.

  DYTM Paduka Seri 920 Mejar (U) Pengiran Muda ‘Abdul Mateen semasa berkenan melawat ke NSW, baru-baru ini.
  Duli Yang Teramat Mulia berkenan mencuba kelengkapan yang ada di NSW.

  Dengan berpegang kepada mantera Perintah Operasi Khas AS iaitu ‘manusia lebih penting daripada perkakasan’, program lanjutan sedemikian telah meningkatkan kesediaan dan keupayaan operasi NSW.

  Kunjungan merangkumi lawatan ke kereta kebal latihan tempur NSWG-1 di mana komando-komando tentera laut berlatih untuk menjalankan evolusi akuatik berisiko tinggi.

  Pasukan berkenaan memberi penekanan yang diperbaharui pada misi-misi yang hanya boleh dilakukan oleh NSW, dan evolusi akuatik berisiko tinggi melengkapkan dan menyediakan pelaut-pelaut NSW untuk menjalankan misi bawah laut yang sangat kompleks.

  Pada hari kedua, Duli Yang Teramat Mulia berkenan melawat Pusat NSW, di mana Duli Yang Teramat Mulia berkenan menyaksikan latihan calon-calon NSW.

  Perhentian seterusnya adalah kapal pejuang di Pelabuhan San Diego sebelum berangkat ke ibu pejabat unit NSW yang berpangkalan di Pantai Barat.

  Lawatan itu juga susulan keberangkatan Duli Yang Teramat Mulia bersama Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam ke Washington, D.C. untuk bertemu dengan Presiden Joseph R Biden Jr tahun lepas semasa Sidang Kemuncak Khas ASEAN-AS dan meneruskan tradisi berpanjangan mengenai kerjasama keselamatan dan pertukaran rakyat antara AS dan Brunei.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Budak 3 tahun maut ditikam di Australia

  SYDNEY, 1 JUN - Seorang kanak-kanak lelaki berusia tiga tahun maut dan seorang lelaki berusia 45 tahun kritikal akibat ditikam dalam kejadian yang berlaku...
  - Advertisment -