Thursday, December 7, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  Berkenan terima kunjungan hormat

  VIENTIANE, LAOS, 3 OKT – Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam, hari ini, berkenan menerima kunjungan hormat secara berasingan daripada Perdana Menteri Republik Demokratik Rakyat Laos, Tuan Yang Terutama Sonexay Siphandone dan Presiden Perhimpunan Kebangsaan Laos, Tuan Yang Terutama Dr Xaysomphone Phomvihane di Hotel Muong Thanh Luxury, Vientiane.

  Berangkat mengiringi Ke-bawah Duli Yang Maha Mulia ialah Duli Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Muda ‘Abdul Mateen.

  Baginda mula-mula berkenan menerima kunjungan hormat daripada TYT Sonexay Siphandone di mana kedua-dua pemimpin mengimbas kembali hubungan mesra yang telah lama terjalin antara Brunei dan Laos dalam bidang-bidang kerjasama yang berkepentingan bersama termasuk pendidikan, pertahanan dan pertukaran antara rakyat.

  Baginda juga melahirkan keyakinan bagi Laos selaku Pengerusi ASEAN pada 2024 akan terus memajukan usaha-usaha membina komuniti ASEAN dan memperkukuhkan lagi kerjasama dengan rakan-rakan dialog.

  Kebawah Duli Yang Maha Mulia seterusnya menerima kunjungan hormat daripada TYT Dr Xaysomphone Phomvihane.

  Semasa kunjungan hormat tersebut, Kebawah Duli Yang Maha Mulia dan Tuan Yang Terutama menggariskan kepentingan perkongsian strategik antara Brunei dan Laos dalam memperkukuhkan kerjasama merentasi banyak sektor, termasuk dalam bidang pertanian dan tenaga baharu.

  Di samping itu, Baginda merakamkan ucapan tahniah kepada Tuan Yang Terutama selaku Presiden Perhimpunan Antara Parlimen ASEAN (AIPA) yang akan datang dan menggalakkan Majlis Mesyuarat Negara Brunei Darussalam dan Perhimpunan Kebangsaan Laos untuk meneroka jalan dalam mengukuhkan lagi kerjasama pada masa hadapan.

  Kebawah Duli Yang Maha Mulia berkenan menerima kunjungan hormat daripada Perdana Menteri Laos. – Gambar oleh Infofoto
  Kebawah Duli Yang Maha Mulia semasa berkenan menerima kunjungan hormat daripada Presiden Perhimpunan Kebangsaan Laos. – Gambar oleh Infofoto

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China jadi contoh dunia bagi hak asasi manusia

  BEIJING, 5 DIS – China kelmarin menganjurkan seminar sempena ulang tahun ke-75 Deklarasi Hak Asasi Manusia Dunia di Beijing yang disertai lebih 70 peserta...