Saturday, September 23, 2023
23.7 C
Brunei

  -

  Berlainan bangsa, budaya serta agama bukan halangan perpaduan

  KUALA LUMPUR – Kepelbagaian dalam masyarakat Malaysia dari segi bangsa, budaya dan agama wajar diangkat sebagai satu kelebihan yang perlu diraikan oleh setiap rakyat negara ini.

  Dengan amalan saling hidup bersatu padu dalam suasana penuh harmoni, hendaknya tidak ada mana-mana kaum iaitu Melayu, Cina, India serta etnik lain termasuk di Sabah dan Sarawak, yang menganggap mereka dipinggirkan.

  Pandangan ini dikongsi pegawai perubatan yang juga pempengaruh media sosial Dr Malar Santhi Santherasegapan, atau lebih dikenali sebagai Dr Malar, dalam wawancara dengan Bernama baru-baru ini.

  Masing-masing berpeluang membangunkan potensi diri dengan segala kemudahan termasuk pendidikan sehingga mencapai mercu kejayaan sehingga layak digelar ikon masyarakat dalam bidang tertentu.

  Menurut beliau, setiap anggota masyarakat juga perlu menghargai nilai kemerdekaan dan kemajuan negara dengan terus kekal bersatu hati walau apa jua rintangan yang melanda.

  Dr Malar Santhi Santherasegapan berkata kepelbagaian dalam masyarakat Malaysia dari segi bangsa, budaya dan agama wajar diangkat sebagai satu kelebihan yang perlu diraikan oleh setiap rakyat di Malaysia. – Gambar Bernama
  Menurut Angeline Tan, berdasarkan penga-lamannya dalam bidang industri kreatif, perpaduan kaum yang wujud dalam kalangan rakyat Malaysia cukup unik dan sukar untuk ditandingi oleh negara lain. – Gambar Bernama
  Ketua Setiausaha Kementerian Perpaduan Malaysia, Datuk Noridah Abdul Rahim (tengah) bergambar bersama pelajar yang mengambil bahagian dalam pertunjukan selepas merasmikan Program ‘Ini Warisan Kita’ di SMK Perempuan Methodist, baru-baru ini. – Gambar Bernama

  Dr Malar, 40, mencuri tumpuan umum melalui laman sosial Facebook dan TikTok miliknya dengan nama akaun ‘Celoteh Dr Malar’ kerana fasih berbahasa Melayu dalam berkongsi maklumat berkaitan pandemik COVID-19, vaksin dan isu lain berkaitan kesihatan.

  Menurut anak kelahiran Kuantan, Pahang itu, isu remeh seperti ada pihak berasa dipinggirkan sepatutnya tidak lagi timbul dan dijadikan penghalang untuk terus memajukan diri.

  “Walaupun saya berbangsa India, saya tidak pernah rasa dianaktirikan di negara ini. Apatah lagi kemerdekaan yang kita kecapi hari ini semuanya hasil perpaduan nenek moyang terdahulu demi keselesaan generasi seterusnya.

  “Sebagai contoh, saya dan tiga adik-beradik yang lain menerima tawaran untuk sambung belajar di universiti tempatan iaitu Universiti Kebangsaan Malaysia, Universiti Sains Malaysia, dan Universiti Malaysia Pahang. Namun begitu saya memilih untuk sambung belajar ke Universiti Perubatan Krimea (CSMU), Ukraine. Syukurlah sekarang kami semua berjaya dan dapat berkhidmat untuk masyarakat,” katanya kepada Bernama baru-baru ini.

  Ibu kepada sepasang cahaya mata berusia enam dan sembilan tahun itu mengambil contoh ketika negara dilanda krisis pandemik COVID-19, apabila semua pihak memainkan peranan masing-masing melakukan yang terbaik dalam mendepani situasi sukar itu.

  “Meskipun tiada pengalaman berhadapan pandemik COVID-19, namun demi menyelamatkan nyawa semua, kami petugas kesihatan sebagai barisan hadapan tetap menjalankan tugas walaupun terpaksa merisikokan diri sendiri.

  “Hasil kerjasama semua pihak, kita akhirnya berjaya memasuki Fasa Peralihan ke Endemik. Antara iktibar yang boleh diambil ialah kesihatan perlu terus menjadi keutamaan dan jangan pernah tinggalkan amalan saling menjaga kebajikan orang sekeliling kerana kita semua adalah satu keluarga besar berbilang bangsa,” katanya yang menerima Anugerah Pekerja Contoh pada Sambutan Hari Pekerja 2023 yang disampaikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

  Mengakui terkejut dengan penganugerahan itu, Dr Malar bagaimanapun menyifatkannya sebagai penghargaan kepada semua petugas kesihatan yang bertungkus lumus menyelamatkan seramai mungkin nyawa.

  “Saya juga harap anugerah ini boleh menjadi pemangkin kepada semua pihak untuk terus berusaha memajukan negara menerusi bidang kerjaya masing-masing,” katanya yang mula aktif di laman sosial sejak tahun 2021 termasuk membantu memberi penerangan kepada masyarakat bagi mengurangkan kesesakan di hospital ketika pandemik.

  Tidak kekok, saling menyokong

  Bagi peminat siri sitkom, Pi Mai Pi Mai Tang Tu, yang cukup popular pada tahun-tahun 80an hingga ke episod akhir (2004), dengan kisah kehidupan seharian penduduk di Flat Seri Wangi, mungkin masih ingat watak Lucy, gadis berbangsa Cina, lakonan Angeline Tan, 56.

  Menurut Angeline, berdasarkan pengalamannya dalam industri kreatif negara sebagai pelakon filem dan drama serta pelawak sejak tahun 1986, perpa-duan kaum yang wujud dalam kalangan rakyat Malaysia cukup unik dan sukar untuk ditandingi oleh negara lain.

  Buktinya, ketika mula-mula bekerja untuk menjayakan sitkom itu, beliau menerima tunjuk ajar daripada semua pihak yang terlibat biarpun ketika itu belum mahir berbahasa Melayu sepenuhnya.

  “Tidak ada seorang pun yang mentertawakan saya malahan mereka sanggup membantu saya berlakon sehingga saya menjadi fasih berbahasa Melayu. Masih segar di ingatan saya perlu, antaranya berlatih sambil menghafal skrip selama tiga jam setiap hari sebelum memulakan penggambaran.

  “Sitkom Pi Mai Pi Mai Tang Tu yang menceritakan mengenai kehidupan dan konflik seharian penduduk di Flat Seri Wangi sebenarnya sudah cukup menggambarkan perkara yang berlaku dalam masyarakat sekeliling kita.

  “Sebagai contoh dalam satu episod bertajuk ‘Penyakit’, watak Mat Deris (dilakonkan oleh Ahmad Busu) ditimpa penyakit namun ditertawakan Budin (dilakonkan oleh Imuda) dan dua rakannya.

  “Namun perbuatan mereka ditegur oleh Mak Ngah (Khatijah Tan) kerana adalah tidak baik mentertawakan orang yang kesusahan sebaliknya mereka harus memikirkan cara bagaimana untuk membantu rakan yang sakit,” katanya menambah, generasi muda harus menonton kembali sitkom ini kerana topik dan mesej yang disampaikan kekal relevan sepanjang zaman.

  Angeline yang berasal dari Kuala Lumpur dan mesra dipanggil ‘adik’ oleh sebahagian besar ‘keluarga’ Pi Mai Pi Mai Tang Tu berkata, biarpun pelakon sitkom berkenaan daripada berlainan bangsa (Melayu, Cina dan India), namun tidak pernah sekalipun beliau berasa kekok untuk bekerjasama kerana semangat kebersamaan masyarakat berbilang kaum yang terjalin sejak sekian lama.

  “Kesepakatan yang wujud ketika menjalani sesi penggambaran terutamanya membuktikan bahawa kita mampu hidup bersama tanpa mengira latar belakang kaum. Kita adalah anak Malaysia dan perlu sentiasa berusaha mencari titik persefahaman demi kebaikan semua pihak,” katanya yang masih berhubung dengan pelakon sitkom Pi Mai Pi Mai Tang Tu kerana masing-masing menganggap seperti keluarga sendiri.

  Mengurus defisit sosial

  Sementara itu, integrasi kaum yang wujud dalam negara ini bagaikan ‘bulat air kerana pembentung, bulat manusia kerana muafakat’.

  Dalam menggunakan pepatah demikian, Felo Penyelidik Kanan Institut Kajian Etnik (KITA) Universiti Kebangsaaan Malaysia, Prof Madya Dr Zaini Othman berkata, biarpun berhadapan dengan pelbagai ujian yang mengancam keutuhan negara, namun semua pihak tetap berpadu tenaga menanganinya sebagai sebuah entiti sosial.

  Menurut beliau, kesepaduan dalam kalangan rakyat berbilang bangsa negara kini berada pada tahap baik dan utuh, yang perlu terus dipertahankan daripada sebarang ancaman perpecahan kaum.

  “Negara kita terdiri daripada rakyat dengan latar belakang pelbagai wajah yang penuh dengan sentimen yang sensitif dan rapuh, atau apa yang disebut sebagai defisit sosial yang juga dilihat sebagai ‘ketempangan sosial’ yang boleh mengancam keutuhan negara Malaysia.

  “Realitinya, defisit sosial sukar untuk dihapuskan kerana ia bersifat organik khususnya dalam hal yang terkait dengan agama serta budaya dalam kalangan ahli masyarakat kita yang berbilang kaum dan agama ini. Jika berlaku sebarang kekacauan, ianboleh mencetuskan keadaan ‘anomie’ (keruntuhan sosial).

  “Apa yang perlu dibuat adalah kita perlu saling mengenali antara satu sama lain. Isu saling mengenali ini saya rasa amat perlu dipertingkatkan dan diperkukuhkan dalam konteks kemajmukan masyarakat.

  Jika hal ini dapat dilakukan secara sistematik, saya percaya ia dapat menyumbang ke arah lebih mengukuhkan kesepaduan masyarakat,” katanya.

  Beliau menambah, kesedaran sejarah tentang kenegaraan dan kemasyarakatan boleh diangkat sebagai satu bentuk mekanisme wajib dalam usaha mempertingkatkan proses saling mengenal dalam kalangan warga Malaysia khususnya di peringkat pendidikan awal. – Bernama

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...